Af en toe wordt ik hopeloos van de enorme slakkengang waarin wij op het eiland van Altena Biesbosch zelf in onze energie gaan voorzien. Maar in de Nieuwsbrief van 1 mei, de Dag van de Arbeid, horen de positieve geluiden de overhand te hebben.
Als eerste: de gemeente Woudrichem is om! Zij laat binnenkort 110 zonnepanelen op het gemeentehuis leggen om zo voor een groot deel in haar eigen elektriciteitsbehoefte te gaan voorzien. Werkendam heeft het al eerder gedaan en in de nieuwe gemeente hebben zij de meerderheid. Ook Aalburgse overheidsgebouwen zullen dus zeker volgen.
Op steeds meer daken in bijvoorbeeld Hank, Dussen, Woudrichem, Eethen, Rijswijk, Almkerk en Babylonienbroek zie je zonnepanelen glimmen. Niet alleen voor de huishoudstroom maar ook voor warmtepompen (verwarming) en voor de elektrische auto en fietsen. Bij Almkerk zijn plannen voor een zonneweide van 1200 panelen. In de vesting van Woudrichem ligt een voorstel om de top op de kerktoren te bouwen in de vorm van een ingenieuze windmolen.
In het groot is het verheugend dat er weer 3 grote kolencentrales gaan sluiten. Ook die bij ons aan de overkant van de Amer. Dat scheelt een berg CO2-uitstoot. Voor het eerst hebben we dit jaar minder gas van eigen bodem en mogen we het nu van vooral Rusland kopen. Dat zal velen over de streep trekken om nu toch maar voor eigen energie te gaan zorgen.
De elektrische auto, niet alleen de Tesla, rukt op. Logisch, want bij ietsje meer schaalgrootte is deze auto goedkoper dan de ingewikkelde plofmotoren op benzine en diesel. Voor 2017 en 2018 zijn meerdere, relatief betaalbare (€35,000), modellen die een bereik hebben van boven de 320 km. Namelijk de Tesla Model S en Chevrolet Bolt (Opel Ampera E). Bijkomende voordelen zijn dat de energie veel schoner is, de accu ook elektriciteit in huis aan kan vullen en de energie van eigen dak spotgoedkoop is. U hoeft nooit meer af te rekenen bij een tankstation.
De nieuwste zonnepanelen zijn 100x goedkoper dan de exemplaren van 10 jaar geleden. Goedkoper om te maken en een veel grotere energie-opbrengst. De afbeelding laat de prijs per opgewekte elektriciteit zien over de jaren. Van $76/Watt in 1977 tot $0,76/Watt in 2013. En sinds die tijd zijn de prijzen alweer verder gedaald.
De zon – onze kernfusie – straalt in één uur zoveel energie naar de Aarde dat de hele wereldbevolking er een jaar energie van zou kunnen hebben. Met zonnepanelen kunnen we die makkelijk opvangen. Je hebt er alleen wat zand (silicium) voor nodig om de zonnecellen te maken. In vergelijking met olie-, gas- en kolenwinning kost het bijna niks en vervuilt het niet of nauwelijks.
Opslag was nog een probleem maar de opslag in ammoniak is in een veelbelovend stadium terecht gekomen. De accu’s van de elektrische auto’s leveren als het nodig is voor ongeveer 8 dagen elektriciteit in huis!