Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

18 maart verkiezingen, en wat deed de twijfelende kiezer?

Voor 18 maart wist ik voor het eerst niet goed waar ik op zou gaan stemmen. Niet bij de Provincie en niet bij het Waterschap. Ik weet wel wat voor mij belangrijke items zijn: milieu, schone energie en een eerlijke verdeling van geld en goederen tussen mensen. De stemwijzer van de provincie was duidelijk, bovenaan echter de Partij voor de Dieren tot mijn grote verbazing. Ik heb niet het idee zo extreem te zijn in mijn standpunten. Dat klopte ook wel want de PvdD werd direct gevolgd door de PvdA. Het werd dus de eerste vrouw op de lijst van de PvdA, Antoinette Michels.  Naar aanleiding van mijn twijfels in de vorige Nieuwsbrief kreeg ik enige welgemeende adviezen. O.a. van Roland van Vugt, altijd interessant. De Waterschapsverkiezingen was een wat vreemde toestand. Niet of nauwelijks van elkaar afwijkende programma’s, geen progressieven uit onze streek op verkiesbare plaatsen en wonderlijke verkiezingsbiljetten: Als je niet zou stemmen zou je verdrinken(?). Ik heb wel gestemd op iemand uit de streek, Jan Methorst uit Nieuwendijk. Dan voel je je toch nog een beetje veilig.

Bij de gemeente Woudrichem had ik me weer opgegeven om tijdens de verkiezingen op een stembureau mee te helpen. Het werd wederom stembureau OVO in Oudendijk. Altijd gezellig. Daar vielen mij wel een aantal zaken op. Veel mensen waren verbaasd en soms verward  over de kleuren van de stembiljetten: blauw voor de provincie en groen voor het waterschap.  Dat is toch niet logisch? Een beetje klunzig in verhouding tot alle slimme drukte op de televisie en in advertenties in kranten, radio en tv is de saaie entourage van de stembureaus. Waarom hangen er bijvoorbeeld geen vrolijke vlaggen van de Provincie en het waterschap aan de buitenkant van het Stembureau? Veel meer mensen dan bij landelijke of gemeentelijke verkiezingen vroegen waar ze op moesten stemmen. Ze wisten het echt niet. Als stembureau lid mag je echter geen advies geven over wat te stemmen.

De verwachting was dat er weinig mensen zouden komen stemmen. Zeker ’s morgens leek dat bewaarheid te worden. De uiteindelijke uitslag was toch nog 268 stemmen voor de Provincie en 256 voor het Waterschap. Bij de Europese verkiezingen in 2014 waren er 222 stemmen en bij de gemeenteraad dat jaar de meeste, 317 stemmen. In Nederland zijn de stembureaus zeer lang geopend. Als stembureau lid is het een lange zit. Dat is nog langer geworden omdat er niet meer elektronisch gestemd mag worden. In Oudendijk begon de eerste ploeg van 3 man om 7 uur en om 23 uur waren alle stemmen geteld. Dat moet toch efficiënter kunnen? Bijvoorbeeld alleen ’s middags en ’s avonds tot 20 uur stemmen en dan elektronisch tellen? Dan ben je ook verlost van de slaapverwekkende vertoning van de verkiezingsuitslagen op tv. Of volgen we het radicale advies van David van Reybroeck die in zijn boeiende boek ‘tegen verkiezingen’ stelt dat je de democratie beter kunt dienen door net als de Atheners in vroeger tijden het lot te laten bepalen wie mag besturen?