Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

23 September Politiek Café over één Altena gemeente zonder gemeentehuis

Een mogelijke herindeling in Altena houdt de politieke gemoederen in Altena al jaren bezig. Vanaf 23 september komt daar een onderwerp bij dat hier qua impact niet voor onder doet: een gemeente zonder gemeentehuis. Op die datum namelijk wordt hierover gediscussieerd in de Woudrichemse Teerkamer. De organisatie is in handen van Progressief Altena, de nieuwe politieke partij die tot stand is gekomen als lijstverbinding van PvdA, D’66 en Groen Links. Voorzitter Paula Jorritsma zal de avond leiden en iedereen is welkom: zowel voor-, als zeker ook de tegenstanders van dit vooruitstrevende idee. Het belooft een spraakmakend avondje te worden. Inspiratie voor het onderwerp komt vanuit de gemeente Molenwaard, een fusiegemeente die vanaf 2014 geen gemeentehuis meer heeft.

Wat betreft Progressief Altena kunnen we voortaan best toe zonder gemeentehuis. Kern van de gedachte is dat ambtenaren en bestuurders naar de burgers toe moeten komen in plaats van andersom. Natuurlijk heeft de gemeente Altena hier en daar onderdak nodig. Maar, zo betoogt PA initiatiefnemer Govert Lagrouw: “Trouwen kun je op het kasteel in Dussen, daar heb je geen gemeentehuis voor nodig, paspoorten kun je ophalen bij van één van de prachtige bibliotheekvestigingen die Altena rijk is en vergaderen kunnen onze bestuurders zoveel als ze willen in bestaande accommodaties als een dorpshuis, een zorgcomplex, een leegstaand politieburo zoals in Nieuwendijk of een buurthuis. Plek zat, komen onze bestuurders ook eens op straat.” Medewerker dienstverlening Gerold den Haan (gemeente Molenwaard) heeft allang besloten om het gemeentehuis vaarwel te zeggen: “Voor de representatie heb je ook geen gemeentehuis nodig: lintjes kunnen ook in de kernen worden opgespeld. Natuurlijk maken we beleid en doen allerhand administratief- en backoffice werk. Maar dat kan in ieder willekeurig kantoorgebouw; het maakt de burger niet uit waar hij zijn rekening vandaan krijgt of waar zijn brief gescand wordt.

Politieke Café’s van Progressief Altena

De gemeente Molenwaard als inspiratiebron voor één Altena is het onderwerp van het eerste Politiek Café dat Progressief Altena organiseert, maar er volgen er meer. Op de rol staan café’s over woningbouw ( 14 oktober) en over zorg ( 11 november ) Deze keer dus op maandagavond 23 september om 19.30 uur in schenkerij De Teerkamer, Vissersdijk 35 in Woudrichem. De toegang is gratis. www.progressiefaltena.nl

YouTube