Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

PA en het Groene Geheim van Giessen 11 – 19 april 2015

In Altena Biesbosch zijn ook de eerste volledig elektrische auto’s verschenen. Zo komt de toekomst dichterbij. Hopelijk hebben de eigenaren ook zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van hun garage. In zo’n auto stop je natuurlijk geen energie die met vervuilende fossiele brandstoffen is opgewekt! Voor zo’n Tesla S heb je wel minstens 30 zonnepanelen nodig. Hij rijdt dan 400 kilometer

De natuur- en milieuverenigingen Altenatuur en VMB  organiseren van 11 – 19 april een duurzaamheidsweek onder de naam Het Groene Geheim van Giessen. Om met alle positieve krachten in onze regio een versnelling in de toepassing van schone energie te krijgen en de natuur te verrijken. Je kunt er leren van de ervaringen van anderen en van organisaties.

Fort Giessen is de verborgen parel waar het allemaal samenkomt. Voor zowel publiek als professionals.

Op zaterdag 11 april  is er een ‘Schone energie’ markt en op zaterdag de 18 april een groenmarkt. Er zullen excursies op en om het fort zijn. Er worden fietstochten georganiseerd. Er komt een fotowedstrijd. Er is forteducatie voor leerlingen van de middelbare school. Er zullen lezingen plaatsvinden, bijvoorbeeld over bijen, over een race om de wereld met ‘schone’ voertuigen (voorproefje? kijk 80DR), over de bodem. Er zullen discussies met professionals plaatsvinden over natuur en schone energie. Er zal theater en muziek zijn.

Doe je mee?

Er is – nu nog – een kleine voorbereidingsgroep (Len Bruining, Bert van Seters, Margo van Beem, Johan Koekkoek en Goof van Vliet). Altenatuur en VMB steken er eigen geld en tijd van vrijwilligers in. Als je het leuk vindt kun je ook meewerken, hoe meer zielen hoe meer vreugd. Als je geen tijd hebt mag je ook geld doneren. Afhankelijk van inzet en/of geld zullen de activiteiten doorgaan. (Info bij Goof van Vliet: 06 – 42 5678 44, gooflies@ziggo.nl)

De gemeenten hebben in het Pact van Dussen ooit afgesproken dat ze in 2020 20% schone energie willen hebben. Wij zijn bang dat ze dat niet gaan halen. Daar moeten de nodige tandjes voor bijgezet worden. Wij willen liever dat we hier in de regio gaan voor het streven van Urgenda: Nederland 100% duurzaam in 2030. Dat is over 15 jaar. Urgenda heeft onderzocht dat het kan. Voor voedsel, vervoer, productie, bouwen en wonen en energieopwekking kan het. Dan moet jouw volgende auto wel een elektrische zijn, jouw huis energieneutraal. Dan eet je meer groente & fruit uit de streek en eet je minder vlees. Dan wordt alle energie schoon, door zon en wind opgewekt. Het bedrijfsleven produceert en vervoert ook schoon. Het kan, dus waarom zouden we het niet doen? Als het niet voor jezelf is bewijs je er wel de wereld en jouw kinderen een grote dienst mee.