Logo PA Post

ūüó≥ Special over democratie & verkiezingen

Beste Progressieveling,

Op 17 maart zijn de ? landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer.
Deze nieuwsbrief zal in het teken staan van dat onderwerp.

We zijn trots dat we -zelfs in deze tijd van corona- dit fundamentele grondrecht kunnen uitoefenen. We willen iedereen die meehelpt om deze verkiezingen mogelijk te maken via deze weg nadrukkelijk bedanken. Maar stemmen voor de Tweede Kamer is meer dan alleen corona en we hopen dat we nu op een definitieve route zitten uit deze periode.

Omdat de verkiezingen dit jaar net iets anders verlopen dan anders, hebben we verderop alle bijzonderheden opgesomd. Is het vanwege praktische redenen moeilijk om te gaan stemmen? Dan is het zeker de moeite waard om nog even verder te lezen.

En heb je vragen over de verkiezingsprogramma’s van onze moederpartijen?
Kijk dan op de websites van de lokale afdelingen of landelijke partijen.

Namens de fractie,

Kees de Waal
Fractievoorzitter en raadslid Progressief Altena
Logo D66

Laat iedereen vrij, maar niemand vallen.

Logo GroenLinks

meer toekomst
meer GroenLinks

Logo PvdA

Voor een eerlijke toekomst.

Opinie

De meningen en opinies in deze rubriek, komen niet per definitie overeen met de standpunten van Progressief Altena. (Zie het redactiestatuut)

PAula: Op pad voor democratische idealen

Met de landelijke verkiezingen in aantocht begon het bij Dilnya (lid van Progressief Altena via de PvdA) te kriebelen. Afgelopen najaar kwamen we in gesprek en ontstond het idee om nieuwe Nederlanders, die voor het eerst in Altena van hun stemrecht gebruik mogen maken, wegwijs te maken in de Nederlandse democratie.

Vanwege de corona-maatregelen zijn we heel klein gestart. We hebben gesproken met drie Syrische vrouwen in Woudrichem: Taima Shoman (moeder van vier zonen), Reem Maimounah (moeder van een zoon en dochter; verdienstelijk kok en taartenbakker RM Kitchen) en Ola Tuurani (moeder van 3 dochters en 1 zoon).

Dilnya en ik zijn superblij dat ‚Äėonze‚Äô bieb Altena op dinsdag 9 maart een speciale uitzending heeft gewijd aan ‚Äėverkiezingen in duidelijke taal‚Äô. We hopen dat we in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 deze inspanning kunnen uitbreiden en in √†lle dorpen van Altena in gesprek kunnen met nieuwe Nederlanders over vrijheid en de waarde van democratie.
Intussen laat ik u graag nader kennismaken met:

Dilnya Khoshnaw-Ali (24 juni 1972)
Geboren in Erbil, Koerdistan, Irak.
Dilnya - Progressief Altena
Vraag: Wat heeft je naar Nederland gebracht?

Eind jaren ‚Äė90 heb ik, terwijl ik zwanger was, samen met mijn man en mijn oudste dochter mijn thuisland moeten ontvluchten. Zo ben ik in 1998 terecht gekomen in Nederland. Wij hebben destijds alles achter moeten laten. Ik heb altijd gehoopt om op een dag weer terug te kunnen naar mijn thuisland. Helaas heeft dat tot nu toe nooit kunnen gebeuren. Dat neemt niet weg dat ik ontzettend trots ben dat ik hier in Nederland heb kunnen leven de afgelopen jaren.

Vraag: Hoe lang woon je in Woudrichem?

Momenteel woon ik hier al 18 jaar en heb ik 4 prachtige dochters, samen met mijn man Karar.

Vraag: Je bent moeder, kun je iets vertellen over je gezin?

Ik ben als moeder zijnde, hartstikke trots op mijn dochters: Taban (24), Sara (22), Talar (18) en Syla (9). Taban en Sara doen hun master Geneeskunde aan de Erasmus Universiteit, Talar is ook begonnen met de opleiding Geneeskunde aan de Erasmus Universiteit en mijn dochter Syla zit nog op de basisschool. Ik heb hele lieve meiden en ben hartstikke trots op mijn gezin (red.: de oudste drie dochters zijn lid van de Jongerenraad Altena ?).

Vraag: Over je (vrijwilligers)werk?

Het is voor ons in Nederland heel moeilijk geweest om werk te vinden. Niet omdat we niet geschoold zijn... Mijn man en ik hebben allebei de Universitaire opleiding Rechten gevolgd in Irak. Toen wij destijds in Nederland aankwamen, mochten wij helemaal niks. Niet werken en niet studeren. Dit vonden wij heel erg jammer.

Toen wij uiteindelijk de mogelijkheid kregen om de Nederlandse taal te leren, hebben mijn man en ik dit meteen gedaan. Wij hoopten dat we hiermee een baan zouden kunnen vinden om opnieuw een normaal leven te starten. Ik heb na mijn inburgering gewerkt bij destijds gemeente Woudrichem. Ik heb daarnaast heel veel vrijwilligerswerk gedaan. Zo heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij Amnesty International, stichting Leergeld, de basisschool van mijn dochters en als Tolk bij vluchtelingenwerk. Nu hebben wij een eigen zaak.

Vraag: Waar komt je belangstelling voor politiek vandaan?

Van jongs af aan ben ik opgegroeid met de kernwaarde dat iedereen een stem heeft. Voor mij is politiek een mooie bemiddelaar om je stem uit te brengen. Zo heb ik mijzelf in 2010 ook politiek verkiesbaar gesteld met als doel: rechtvaardigheid. In 2010 tot en met 2014 ben ik burgerraadslid geweest voor de PvdA-fractie van de gemeente Woudrichem.

Vraag: Waarom vind je het belangrijk om nieuwe Nederlanders te betrekken bij de democratie?

De democratie leeft van verschillen. Om de Nederlandse democratie zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat iedereen in de samenleving betrokken wordt. Juist óók de nieuwe Nederlanders. Met de inkomst van nieuwe Nederlanders hebben we een diverse samenleving binnen Nederland. Om een zo goed als mogelijke vertegenwoordiging te hebben in het land, is het van belang dat iedereen stemt op haar of zijn partij. Zo zal de politiek iedere Nederlandse inwoner vertegenwoordigen en niet slechts een groep binnen de Nederlandse samenleving.

Daarom is het belangrijk dat elk nieuwe Nederlander naar de stembus gaat om te stemmen. Jouw stem telt! Jouw stem heeft invloed op jouw leven en elk andere Nederlandse inwoner. Alleen dan zullen onze volksvertegenwoordigers een goede weerspiegeling zijn van de Nederlandse samenleving.
Stem daarom 17 maart op jouw politieke partij voor democratie in het land!

Deze oproep kan ik natuurlijk alleen maar onderschrijven!

Paula Jorritsma
Wethouder voor Progressief Altena

Van de fractie

Verkiezingen in coronatijd

Als het goed is heeft iedere stemgerechtigde inmiddels een stempas ontvangen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart a.s.

Voor de meeste stemmers is dat gesneden koek, maar vanwege corona zijn er toch wel een paar dingen anders. Zoals:
 • Behalve op 17 maart, kunt u ook op 15 en 16 maart stemmen.
  Deze mogelijkheid is met name bedoeld voor kiezers die als gevolg van het coronavirus tot de risicogroepen behoren. Iedereen kan voor zichzelf bepalen of dat zo is: er wordt verder niet op gecontroleerd of naar gevraagd.
  De stembureaus zijn open van 07.30 uur tot 21.00 uur.

  ‚ö†ÔłŹ Op 15 en 16 maart zijn alleen de volgende stembureaus geopend:

  Zalencentrum het Verlaat
  't Verlaat 1
  4286 DB Almkerk

  Sport en Cultureel centrum 't Rondeel, Woudrichem
  't Rond 2
  4285 DE Woudrichem

  Steunpunt De Dotter
  In 't Rietwerf 1
  4273 CG Hank

  Wijklocatie gemeente Altena te Werkendam
  Gedempte Haven 17
  4251 CA Werkendam

  MFC d'Alburcht
  Perzikstraat 14 A
  4261 KD Wijk en Aalburg

 • Als u 70-plus bent kunt u ook per post stemmen; de benodigde informatie en formulieren krijgt u thuisgestuurd.
 • U kunt ook iemand een volmacht geven om voor u te stemmen. In tegenstelling tot normaal mag een gemachtigde deze keer 3 in plaats van 2 volmachtstemmen uitbrengen.
 • In het stemlokaal zijn een mondkapje en het desinfecteren van de handen verplicht. Ook moet 1,5 meter afstand worden gehouden. Overige aanwijzingen komen van leden van het stembureau.

Kunt u om praktische redenen -zoals vervoer- niet gaan stemmen?
Als lid van Progressief Altena of politiek ge√Įnteresseerde lezer van deze nieuwsbrief bent u ongetwijfeld gemotiveerd om van uw stemrecht gebruik te maken. Toch kunnen wij ons voorstellen dat u praktische belemmeringen ziet om van dat recht gebruik te maken, zoals bijvoorbeeld vanwege vervoer van/naar het stembureau.
Neem in dat geval contact met ons op. We willen dat graag voor u regelen, uiteraard in overeenstemming met de corona-maatregelen.
U kunt ons bereiken op nummer 06 5330 1335.

Rest ons tot slot -en wellicht ten overvloede- nog de oproep om toch vooral gebruik te maken van uw stemrecht en natuurlijk bij voorkeur te stemmen op een progressieve partij. Het is tijd voor solidariteit en eerlijk delen in plaats van marktwerking en het recht van de sterkste.

Leestip

Alleen de verkiezingsprogramma’s van D66, GroenLinks en PvdA doorstaan toets rechtsstatelijkheid

Op 10 maart publiceerde Trouw een artikel waarin 14 verkiezingsprogramma’s worden getoetst aan onze rechtsstaat. Deze vergelijking werd toegelicht door oud-vicepresident van de Hoge Raad, Willem van Schendel. Conclusie: alleen bij de programma’s van D66, GroenLinks en PvdA (onze moederpartijen) voldoen álle ingediende voorstellen.

Van de fractie

Vooraf weten wat we bespreken?

Wie de gemeenteraad een beetje volgt, kent vast het raadsinformatiesysteem van Altena. Maar dat systeem heeft een belangrijk nadeel: hoe weet u wanneer er een onderwerp wordt besproken dat voor u interessant is?
Het is helaas niet mogelijk om n√ļ te zien wat er over 6 weken wordt besproken. En wij snappen dat u niet iedere dinsdagochtend klaar zit om te kijken wat er deze cyclus* aan bod gaat komen.

Nieuw: Raadsupdates!

Daarom gaan wij een nieuwe e-maillijst aanbieden. Onze nieuwsbrieven blijven gewoon bestaan, maar daarnaast kunt u zich binnenkort aanmelden voor ‚ÄėRaadsupdates‚Äô van Progressief Altena. In een raadsupdate sturen wij u iedere vergadercyclus* een overzicht van de onderwerpen die uitgebreid besproken zullen worden.
Kees de Waal bij de microfoon tijdens de behandeling van de begroting.
Let op: tijdens raadsvergaderingen wordt ook gestemd over onderwerpen die vooraf niet uitvoerig zijn behandeld door Raadsleden, zoals bijvoorbeeld veel bestemmingsplannen. Deze onderwerpen zijn op het moment van verschijnen van een Raadsupdate nog niet bekend en kunnen dus niet in het overzicht worden opgenomen.
Aanmelden?
Wilt u zich nu alvast aanmelden voor onze Raadsupdates? Stuur dan een e-mail naar info@progressiefaltena.nl.

*Een vergadercyclus bestaat uit (voorbeeld): Week 1 AltenaRonde (feiten verzamelen) - Week 2 AltenaTafel (mening vormen) - Week 3 of 4 Raadsvergadering (stemmen). Vóór een AltenaRonde zullen we een Raadsupdate versturen met de onderwerpen.
facebook twitter instagram 
Logo PA Post
Email Marketing Powered by MailPoet