Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

AL en PA stellen vragen over warme maaltijdvoorziening Trema

Foto van maaltijdbezorging door vrijwilliger

Vlak voor kerst ontvingen ouderen die gebruik maken van een warme maaltijd via de maaltijdservice van Trema een brief van Trema. In dit bericht staat dat cliënten vanaf 16 januari 2023 zelf hun maaltijd op moeten warmen. Om begrijpelijke redenen zorgt dit voor onrust. Voor AltenaLokaal en Progressief Altena reden om hier schriftelijke vragen over te stellen aan het college.

Geschreven door

Inwoners van de voormalige gemeenten Werkendam en Woudrichem van 65 jaar of ouder die niet meer zelf in staat zijn een maaltijd te bereiden of boodschappen te doen, kunnen gebruik maken van de maaltijdvoorziening van Trema. Een vrijwilliger brengt een warme maaltijd bij de ouderen langs. De ouderen kunnen vervolgens genieten van een lekkere, gezonde, warme maaltijd en op deze manier langer zelfstandig blijven wonen.

Onheilspellende brief

Vlak voor de feestdagen ontvingen deze mensen een brief waarin staat dat er per 16 januari 2023 iets verandert. Door prijsstijgingen maakt Trema vanaf deze datum gebruik van een andere maaltijdbereider. Met deze leverancier zullen de maaltijden niet meer warm worden afgeleverd, maar dienen de gerechten door de cliënt te worden opgewarmd in een magnetron.

Sommige mensen op leeftijd zijn echter niet (meer) in staat om een magnetron te bedienen. Zowel AltenaLokaal als Progressief Altena ontvingen dan ook alarmerende berichten van mensen die zich terecht zorgen maken over deze belangrijke voorziening voor hun dierbaren.

Zelfstandig zijn met goede voorzieningen

Voor beide partijen is dit aanleiding om hierover schriftelijke vragen te stellen aan het college. AltenaLokaal en Progressief Altena hopen te bereiken dat óók voor inwoners van de voormalige gemeenten Werkendam en Woudrichem de mogelijkheid behouden blijft om een warme maaltijd thuisbezorgd te krijgen, zodat de voorzieningen om langer thuis te kunnen wonen zo optimaal mogelijk zijn.

AltenaLokaal en wij hopen op een spoedige reactie -liefst vóór 16 januari- van het college.

Auteurs/indieners:
Jenneke Rochat (AltenaLokaal)
Marloes Hofstede (Progressief Altena)

Ouderen in de voormalige gemeente Aalburg krijgen de maaltijden overigens bezorgd via Pro Seniore. Voor hen verandert er niets.

Onze schriftelijke vragen

De beantwoording van onze schriftelijke vragen vind je hier.