Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

Altena Schoon! Werelds initiatief waar we blij van worden

Onder een heerlijk zonnetje heeft Progressief Altena afgelopen zaterdag tijdens de World Cleanup Day maar liefst vijftien volle zakken aan zwerfvuil verzameld. Vijftien zakken die de aankomende jaren niet voor schade zullen zorgen!

Geschreven door

Wijk en Aalburg, Werkendam, Veen, Woudrichem, Hank, Rijswijk en Sleeuwijk zijn na de actie een stuk schoner. Per plaats ruimden verschillende teams een uur lang zwerfafval op. Het blijft verbazingwekkend wat er in een paar uur tijd aan afval verzameld kan worden. Ook teams van Oerlemans Packaging waren deze dag actief. Zij verstrekten de plastic zakken.

Plastic flesjes, blikjes, bierflesjes, papier, sigaretten, kauwgom zijn veel voorkomende vondsten. Maar we vonden ook voorwerpen zoals onderdelen van een stofzuiger, een gevarenpion, een stuk uitlaat, kleding en verschillende zakjes van drugs. Allemaal stuk voor stuk voorwerpen en materialen die niet in het milieu thuis horen.

Zo vormen de grote hoeveelheden blikjes in de bermen een groot risico voor dieren. Nu de bermen gemaaid gaan worden veranderen de blikjes in talloze scherpe kleine stukjes en sliertjes die in het voer van bijvoorbeeld koeien komen. Als dieren dit materiaal opeten zijn de gevolgen desastreus!

Dat zwerfafval de gemoederen flink bezig houdt werd de afgelopen zomer wel duidelijk. Ook tijdens deze actie kregen we veel positieve bijval en complimenten.

Opruimactie alleen is niet genoeg: knop moet om!

Willen we blijven genieten van de natuur en dagjes strand, dan zullen we met elkaar een verandering in gang moeten zetten. Afval gaat in een vuilnisbak of mee naar huis. En zie je afval liggen? Raap het (hygiënisch) op en gooi het weg. Simpel? Jazeker, maar gezien de grote hoeveelheden afval kan het niet vaak genoeg gezegd worden. Alleen afgeven op de gemeente en overheid gaat geen vooruitgang geven: een schone leefomgeving begint immers bij jezelf en onszelf.

Vind je milieubewust zijn een stoffig imago of te ingewikkeld? Anno 2018 zijn er genoeg mooie initiatieven te vinden die niet alleen makkelijk toe te passen zijn maar in sommige gevallen ook nog eens bijdragen aan een goede gezondheid zoals bijvoorbeeld Trash Walking of Plogging.

Progressief Altena streeft naar een duurzaam en schoon Altena. We steunen iedereen die zich inzet voor een beter milieu en werken aan mogelijkheden om onze leefomgeving schoon te maken en schoon te houden, voor nu en voor later! Samen kom je verder!

Namens Progressief Altena
Fenneke Snippe