Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

Bestrijding van belastingontduiking door multinationals.

PvdA-kamerlid Ed Groot steekt zijn nek uit. Klasse!

PvdA-tweede kamerlid Ed Groot neemt graag een broodje en een bakje koffie bij Latei in de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt. Hij maakt zich kwaad over de valse concurrentie van Starbucks, die een stukje verderop zit. Net als jij, ik betaalt de eigenaar van Latei zijn belasting. Het is oneerlijk dat Starbucks nauwelijks tot geen belasting betaalt door hun listige belastingconstructies. Walt Disney en Skype ontwijken belasting via Luxemburg. Google heeft 11 miljard euro doorgesluisd naar een belastingparadijs via een Nederlandse brievenbusmaatschappij en draagt dus nauwelijks belasting af. Het geeft een machteloos gevoel dat zulke fiscale trucs nog legaal zijn ook. Terwijl wij bijdragen aan de kosten van onderwijs, zorg, wegen en alle andere collectieve voorzieningen, vloeien de winsten van grote internationale ondernemingen onbelast naar een kleine groep aandeelhouders. Dit is moreel verwerpelijk en onrechtvaardig. De lijst van multinationals die belasting ontwijken wordt alsmaar langer. Aanvallen op hun praktijken schermen zij af met hun gespecialiseerde advocaten en fiscalisten. Hun brievenbusconstructies zijn juridisch dichtgetimmerd en goedgekeurd door de belastingdienst. Het kan en mag binnen de mazen van de wet, maar het ook deugt voor geen meter.
De PvdA bestrijdt deze oneerlijke praktijken. Belastingverdragen met 23 ontwikkelingslanden worden voorzien van anti-misbruikbepalingen en de ‘België-route’ naar Brasschaat is gesloten. Helaas waren VVD, CDA en D66 tegen het idee om kapitaalstromen te belasten, die via brievenbusmaatschappijen naar belastingparadijzen lopen. Binnenkort spreekt de Tweede Kamer hier opnieuw over, in de hoop dat deze partijen dan een andere keuze maken. Veel afspraken dienen op internationaal niveau in Brussel gemaakt moeten worden. Zolang de belastingwetten in verschillende landen niet op elkaar aansluiten, blijft belastingontwijking gedijen. De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan om dit probleem in de kern aan te pakken. Er ligt een voorstel dat voorschrijft, dat alle lidstaten hun wetgeving in onderlinge samenhang moeten aanpassen. Over die Europese richtlijn moet onder Nederlands voorzitterschap een akkoord worden gesloten. Hier is veel weerstand tegen vanuit sommige lidstaten, maar helaas ook vanuit onze eigen belastingadviespraktijk en organisaties als VNO-NCW. Staatssecretaris Wiebes heeft toegezegd dat Nederland voorop zal lopen om belastingontwijking in Europees verband via ‘harde wetgeving’ aan te pakken. Daar zullen we hem èn onze coalitiepartner aan houden in de debatten die gaan komen. Dit is een voorbeeld dat ‘minder Europa’ slecht zou uitpakken. Er is veel meer onderlinge afstemming nodig.


 

Don Freijters reageerde op Facebook:
Jammer dat ‘mijn partij’ deze aanpak nog niet steunt. Heb je voor mij een paar goede overzichten en links waaruit ik schaal en constructie-soorten kan opmaken?

Jos Korthout reageerde op Facebook:

Dank voor je reactie Don. Zo’n lijst is niet zo gemakkelijk op te stellen. De belastingwetgevingen zijn erg divers en complex. Bedrijfsjuristen zoeken naar alle hoeken, gaten en mazen in de wetgeving en verdragen. Zij vinden altijd een constructie die bij hun bedrijf past. Daarom heeft elk bedrijf weer een andere, specifiek voor dat bedrijf uitgedachte en met de belastingdienst afgesproken constructie.

De wetgeving moet eenvoudiger, transparanter en meer universeel worden. Er is een mentaliteitsverandering nodig. Het idee dient te worden losgelaten, dat de economie van het ene (rijke en machtigere) land voordeel heeft, boven de economische belangen van het andere (armere of minder invloedrijke) land.

Niet  “het beste eruit slepen voor mijn bedrijf, mijn aandeelhouders en mijn land”. We moeten naar meer verantwoordelijkheid voor elkaar. Op de langere termijn is IEDER LAND gebaat bij een goede regeling en bevoordelen en misleiden zouden als misdaad gezien moeten worden. Dan kunnen mondiale spanningen en oorlogen om grondstoffen, energie, water en welvaartsverdeling voorkomen worden. Daarmee worden meteen ook vluchtelingenstromingen onnodig.

Ieder die lid is van een partij, zou dit bij de eigen volksvertegenwoordigers aan de orde kunnen stellen.

Ontzettend veel mensen zal het allemaal worst zijn. Als de spullen in de winkel maar goedkoop zijn. Ik roep iedereen op om goed te kijken naar wat er gebeurt in de wereld, er een mening over te vormen en bondgenoten te zoeken om samen verbeteringen te bedenken en uit te voeren. Iedereen zou maatschappelijk verantwoord dienen te handelen. Het lidmaatschap van een politieke partij is nog steeds een heel mooie mogelijkheid.

Freddy Braaksma reageerde op Facebook:
Ja, Jos, dit is een groot gat in de wetgeving van Nederland, naast de export van wapens en het dumpen van landbouw-overschotten in ontwikkelingslanden.