In het kader van onze “Pareltjestochten” bezocht op zaterdag 14 juli een vertegenwoordiging van Progressief Altena, bestaand uit (burger)raadsleden en een bestuurslid, Fort Giessen.
Het fort maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort is gebouwd in de jaren 1878-1881 ten zuidwesten van Giessen. Het diende ter voorkoming van een directe aanval op de vesting Woudrichem en hield ook de zuidelijke Maasdijk onder vuur.
Geschreven door
Tegenwoordig heeft het een educatieve functie waarover beheerder John Kollen de aanwezige politici uitvoering vertelt onder het genot van een kop koffie. Er wordt natuur- en cultuureducatie gegeven aan grote groepen kinderen. Afgelopen week hebben bijvoorbeeld 300 schoolkinderen van een basisschool het fort bezocht. Vaste bezoekers zijn ook altijd de brugklasleerlingen van het Altena College die het fort elk jaar een hele dag bezoeken.
John vertelt verder dat het fort beheerd en gebruikt wordt door archeologische vereniging Archeo-Altena en natuurbeschermingsvereniging Altenatuur. De vrijwilligers van beide verenigingen verzorgen de rondleidingen en lessen voor de schoolkinderen. De meidoornhagen, eens bedoeld als verdediging, zijn nu broedplaatsen voor vogels. Maar je kunt er ook de unieke geschiedenis van het fort beleven met een spannende speurtocht, een educatiepark over de Eerste Wereldoorlog uitproberen en prachtige films bekijken.
John en het bestuur van Archeo-Altena en Altenatuur willen graag dat alle kinderen uit onze regio en eigenlijk uit heel Brabant het fort kunnen bezoeken. Hiervoor is een goede vervoersvoorziening en professionalisering van de educatiefunctie nodig. Raadslid Anne-Wil Maris, werkzaam voor Erfgoed Brabant, vertelt dat er in het nieuwe bestuursakkoord van de provincie extra gelden beschikbaar komen voor erfgoed op provinciaal niveau. Ze ziet wel aanknopingspunten om de educatiefunctie een impuls te geven via natuur- en cultuureducatie, omgevingsonderwijs, de vitaliteit van het platteland en het feit dat fort Giessen in 2020 hoopt om op de werelderfgoedlijst van Unesco te komen.
Hierna kijken de aanwezigen politici van Progressief Altena naar een film over de 8.000 soldaten die van 1914 tot 1918 in het Land van Heusden en Altena verbleven. In die tijd kwamen er ook een miljoen vluchtelingen naar Nederland waarvoor onderdak gezocht moest worden. De vluchtelingenproblematiek is van alle tijden. Zo wordt het fort weer een springlevend deel van ons leven nu.
Fort Giessen open voor publiek!
Fort Giessen is iedere laatste zaterdag van de maand van april tot en met september van 12.00 tot 16.00 uur geopend voor publiek. Beleef WOI met een spannende tocht door en rondom het fort. Onderweg kom je langs kruitkamers en buiten, over de gracht, een educatiepark met loopgraaf. Op het buitenterrein zien bezoekers een kanon en kunnen ze met een trekpontje over de gracht. Buitenom de fortgracht ligt een opengesteld wandelpad; het Koekkoekspad. Ook zijn er meerdere mooie films te zien over de forten in onze regio en de Eerste Wereldoorlog. Fort Giessen, een parel in onze regio om trots op te zijn, dat een bezoek meer dan waard is.
Herman van Krieken, Fenneke Snippe en Anne-Wil Maris