Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

Vragen over bijenkasten in de Biesbosch

Honingbij bij gele bloemen (stockfoto)

In september zijn we op bezoek geweest in De Biesbosch. Natuurlijk kenden we dit prachtige natuurgebied al, maar je ziet zo’n omgeving toch anders in het gezelschap van anderen die de omgeving en natuur kennen als hun eigen broekzak. We spraken met twee mensen van Staatsbosbeheer over al het schoon dat de Biesbosch te bieden heeft.

Geschreven door

Dit natuurschoon is niet ontstaan omdat mensen selectief struiken, bloemen en bomen hebben geplant, maar in grote mate door natuurlijke selectie. Zo kent ook de Biesbosch natuur die vrij specifiek voor deze omgeving is. Om dit gebied voldoende gezond en sterk te houden, is het belangrijk om de kunstmatige invloeden van mensen in de gebieden te beperken.

Zo zijn sommige stukken afgesloten voor al het verkeer en andere stukken alleen toegankelijk voor bijvoorbeeld wandelaars. Maar Staatsbosbeheer maakt zich ook zorgen over een relatief nieuwe ontwikkeling: het plaatsen van bijenkasten.

Deze kasten worden bevolkt door één bijensoort: de honingbij. In één bijenkast kunnen duizenden tot tienduizenden honingbijen leven en inmiddels staan er soms honderden bijenkasten in de Biesbosch. Dit betekent een populatie van mogelijk miljoenen honingbijen 😱! Natuurlijke selectie krijgt geen kans meer, omdat mensen grote ‘hotels’ neerzetten voor een specifieke soort.

Andere bijen in de verdrukking

Door deze aantallen komen andere soorten in de verdrukking, terwijl bijensoorten vrij specifiek (kunnen) zijn in de bloemen die ze bestuiven. Een honingbij zorgt weer voor andere bloemen dan de wilde bestuivers. Op deze manier kan -met het verlies van één bijensoort- een hele ecologische keten verloren gaan. Ook de media besteed inmiddels al jaren aandacht aan dit onderwerp. 

Deze conditionering van de natuur is volgens ons niet alleen onwenselijk, maar ook schadelijk. En daarin staan we niet alleen, want een aantal gemeenten hebben al regels opgenomen in de APV om het houden of vervoeren van honingbijen aan banden te leggen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Texel en Schiermonnikoog.

Natuurlijk gunnen wij iedereen een leuke hobby en moedigen we iedereen aan om betrokken zijn in/bij natuur, maar tegelijkertijd kunnen we onze ogen er niet voor sluiten als er hierdoor natuurschade ontstaat. Daarom hebben we het college gevraagd naar hun mening en of ze bereid zijn om het aantal bijenkasten in de Biesbosch te beperken. Zo zorgen we ervoor dat ook bijen kunnen bijdragen aan de sterke natuur in Altena.

Namens de fractie van Progressief Altena,

Rieka Verbeek
Raadslid Progressief Altena

Onze schriftelijke vragen

De beantwoording van onze schriftelijke vragen vind je hier.

Gerelateerd nieuws