Word lid of meld je aan voor onze nieuwsbrief, en steun ons!

Progressief Altena - Samen kom je verder

Wij zijn anders. Sociaal en duurzaam. Een partij voor vrije geesten.

HomeNieuws

Deel dit artikel:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Bijzondere bomen bieden een plek voor herinnering en ontmoeting
Gepubliceerd:

Altena plant de komende periode 21 bijzondere bomen; de zogeheten Bomen van Hoop. Vandaag zijn de eerste bomen geplant in Andel, Eethen, Sleeuwijk en Giessen/Rijswijk. “Elke Boom van Hoop is een plek voor herdenking en ontmoeting. Daarom kiezen de inwoners zelf waar de boom komt te staan”, aldus Anne-Wil Maris, raadslid voor Progressief Altena en één van de initiatiefnemers. “De bomen verbinden ons als mensen en inwoners van Altena. Ze verbinden ons ook in de tijd: met het verleden, in het heden en naar de toekomst.”

Geschreven door

Anne-Wil Maris bij Bomen van Hoop Sleeuwijk
O.a. Jan Kolff (VVD), Arno Bouman (CDA), Roland van Vugt (CDA) en Anne-Wil Maris (Progressief Altena) bij de Boom van Hoop in Sleeuwijk. (Foto: Gemeente Altena, Carla Olshoorn)

Hoewel corona de directe aanleiding is voor het planten van de bomen, kunnen ze voor iedereen een persoonlijke betekenis hebben. “In Zuid-Limburg, waar ik opgroeide, kennen we de traditie van de wegkruisen. Je komt ze tegen langs wegen en paden, tegen huizen of in het landschap. Kleine monumentjes, om je even aan het voortrazende tempo van het dagelijks leven te onttrekken. Om even stil te staan bij het verhaal van een bijzondere plek of gebeurtenis. En, om samen naar de toekomst te kijken. Families onderhouden deze monumentjes al generaties lang. Laten we in Altena ook -op geheel eigen wijze- deze monumentjes (en momentjes) koesteren.”

Levende monumenten

“Toen wij op 16 december 2020 in een digitale raadsvergadering het idee opperden om Bomen van Hoop te planten, konden wij de gevolgen van de pandemie nog geheel niet overzien. Corona laat niemands leven onberoerd. Er is veel verlies en onmacht, maar ook boosheid, onbegrip en een gebrek aan toekomstperspectief. De boom, een levend monument, verbindt de mensen.”

“Neem dat moment om letterlijk even stil te staan en aandacht te hebben voor elkaar. Vertel jouw verhaal en laten we samen op zoek gaan naar die toekomst die nog voor ons ligt. ‘Zoals deze boom wortelt in de aarde en houvast vindt, zijn de herinneringen aan onze dierbaren geworteld in ons geheugen en houden wij hen vast, in gedachten.’ Ik zou willen toevoegen: In hun nagedachtenis kijken wij moedig vooruit naar de toekomst waarin zij ons zijn voorgegaan.”

Anne-Wil Maris
Raadslid Progressief Altena

Nieuws

Zie ook

Klimaat

Ondersteunen van mensen bij isoleren van huizen
Groene dorpskernen

Zie ook

Mobiliteit

Verbeteren openbaar vervoer

Zie ook

Gezond

Atletiekbaan en PSV De Nieuwe Roef
Volkstuinen Rijswijk
Ieder kind kan op zwemles

Zie ook