Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

De HOED in Hank : “Zorgvoorziening” blijkt appartementencomplex

Progressief Altena vindt het jammer dat het niet mogelijk blijkt te zijn om ‘het beestje gewoon bij de naam te noemen’ en onverholen de bestemming te kiezen die het toekomstig gebruik aangeeft; een Woonbestemming. In feite wordt het immers niets meer dan een appartementen complex ontwikkeld met een huisarts in de plint.

Geschreven door

De geveinsde maatschappelijke bestemming is niets meer dan een zoethoudertje om de raadsleden te overtuigen van het zwaarwegende maatschappelijke belang. Geveinsd omdat de juridische houdbaarheid bij de RaadvState onderuitgehaald zal worden en het getoetst wordt als een appartementencomplex. Immers, met de gekozen omschrijving van de bestemming kan straks iedereen een appartement betrekken op een van de mooiste plekjes van Hank. Middenin de cultuurhistorisch alom gewaardeerde Buitendijk, daar waar het dorp ontstaan is. De toekomstige bewoners (Randstedelingen?) kijken straks aan de ene kant uit over de Biesbosch, aan de andere kant ligt de dorpskern van Hank aan hun voeten. En hoeven daarvoor niet hulpbehoevend of bejaard te zijn (tot zover het maatschappelijk belang!).

Jammer dat hiervoor het kwetsbare dijklint moet bloeden, maar ja… Dan heb je ook wat! Een flitsend appartementencomplex dat als een heldere ster oprijst tussen de bescheiden dijkhuisjes die de Buitendijk haar historische identiteit gaf… In de commissievergadering hebben we het al uitgebreid over gehad, hoewel iedere partij in verkiezingstijd superlatieven tekort komt om de schoonheid van onze streek te roemen, 7 maanden later wordt zonder enig gesputter de onafhankelijke bezwaren van monumentencommissie, welstandcommissie, het eigen ruimtelijk beleid of de ingehuurde stedebouwkundige van tafel geveegd… En waarom?

Omdat deKelder sluit en er een zorgcomplex opgericht zou worden?

Bijzonder is nu hoe deze partijen, nu de werkelijke doelgroep waarvoor gebouwd wordt duidelijk is, zonder morren de cultuurhistorie de nek om draaien en het dorp in de schaduw zetten van het appartementencomplex. Of is het ze enkel te doen om deKelder te laten verdwijnen? Een horecabedrijf ‘van de zwaarste categorie’ wordt altijd angstaanjagend gezegd… Hoe anders is het beeld dat je krijgt wanneer je met de direct omwonenden spreekt, zij roemen juist de bedrijfsvoering en stellen veel meer overlast te ondervinden van een feest in het Uivernest! Feit is dat deKelder niet goed meer draait en dat de ondernemer -begrijpelijk- zoekt naar nieuwe vormen van inkomsten… Maar moet de gemeente daarvoor bloeden?

Volmondig: “JA!” uit de monden van LB, CDA, SGP en ook CU en dat is jammer, feit is dat slechts PA zich bekommert om de ruimtelijke kwaliteit in onze prachtige gemeente

Aan het college wil ik nog meegeven dat ze -na eerdere blamages voor de rechter- opnieuw afstevenen op een fiasco! Wie daar precies mee gediend is, is mij onduidelijk… wederom overbodige kosten voor de gemeenschap en onduidelijkheid voor de initiatiefnemer en omwonenden is het gevolg. Progressief Altena had dit graag anders gezien, maar onze handen zijn gebonden.

Christian Alderliesten