Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

Drammen en morrelen

Dat de meningen in de Aalburgse gemeenteraad verdeeld zijn over al dan niet fuseren met Woudrichem en Werkendam is inmiddels wel bekend. Zeven raadsleden willen wel praten over een fusie, acht zijn daar tegen. Een democratisch besluit dus. De zeven “verliezers” hebben de moed nog niet opgegeven; Provincie en Rijk hebben immers ook een bevoegdheid in dit verhaal en bovendien zijn er over enkele maanden verkiezingen waarna het dubbeltje misschien wel de andere kant op valt. De acht “winnaars” vinden die opvatting maar niks, er is immers een democratisch besluit genomen en dus staat voor hen vast dat Aalburg zelfstandig verder gaat.
Met name de SGP trekt regelmatig van leer met termen als “irritant gedram” en “gemorrel aan democratisch genomen besluiten”. Ze vinden dat de zeven zich loyaal op moeten stellen en dus maar afstand moeten nemen van hun ideeën  over samenvoeging. Zelfs als ze (zoals de PvdA) die ideeën al vele jaren consistent verkondigen.
Het gaat hier dus niet om een lantaarnpaal meer of minder, maar om belangrijke beslissingen voor de toekomst. Dan is het des te vreemder dat juist een partij als de SGP dit van andere partijen verlangt. Politieke partijen, en zeker ook de SGP, zijn juist opgericht om dingen te veranderen en dat komt vaak neer op het terugdraaien van eerder genomen democratische besluiten. Dat gebeurt niet alleen in Den Haag, ook in het lokale verkiezingsprogramma van de SGP worden zaken zoals sporten op zondag, ambtenaren met gewetensbezwaren en de mogelijkheid tot cremeren ter discussie gesteld. Allemaal zaken waaraan democratisch genomen besluiten ten grondslag liggen en die de SGP dus graag terug zou willen draaien.
Is de SGP daarmee aan het drammen en morrelen? Nee! de SGP heeft het volste recht om, binnen de democratische spelregels, vast te houden aan haar uitgangspunten en te proberen zaken te veranderen of terug te draaien. Dat geldt zelfs voor het streven van de SGP om de democratie maar helemaal af te schaffen.
Wat mij betreft allemaal prima, maar als de SGP zelf van mening is dat “morrelen aan democratisch genomen besluiten” niet mag, moeten ze hun eigen uitgangspunten nog maar eens nalezen en al het gemorrel er uit verwijderen.

Benieuwd wat er over blijft.

Kees de Waal.