Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

[maxmegamenu location=max_mega_menu_1]
Mantelzorgers zorgen voor elkaar tegen eenzaamheid
Mantelzorgers zorgen voor elkaar tegen eenzaamheid

Eenzaamheid
Matig zichtbaar, maar heel actueel

Gepubliceerd: 21 juli 2021

Progressief Altena deed eind vorig jaar onderzoek naar het thema eenzaamheid. We stelden 15 vragen om dit onderwerp beter in beeld te krijgen. Wat zie je van eenzaamheid in je omgeving? Hoe groot is het probleem? Is eenzaamheid nog steeds een belangrijk maatschappelijk thema voor ons? De conclusie: eenzaamheid is niet zo goed zichtbaar, maar mag niet onderschat worden. Het dringende advies is dan ook om lokale oplossingen te ondersteunen.

Je af en toe eenzaam voelen, dat hoort bij het leven. Vaak gaat dat gevoel vanzelf over. Anders is het als eenzaamheid aanhoudt. Dan kan het leiden tot serieuze gezondheidsproblemen, zoals depressie, alcoholverslaving, slaapstoornissen en hart- en vaatziekten. 43 % van de Nederlandse volwassenen gaf in 2016 aan eenzaam te zijn. 10 % voelt zich ernstig of zeer ernstig eenzaam. En dit is nog voordat we van ‘corona’ hadden gehoord. Eenzaamheid in Altena speelt zich vooral af achter de deur. Maar het is bekend dat gemeenten, sociale professionals en inwoners een cruciale rol spelen bij het voorkomen en verminderen van eenzaamheid. Wat zou Progressief Altena hiermee kunnen doen?

Lokale betekenis

Om op een systematische en duurzame manier aan de slag gaan, is het belangrijk om lokale, laagdrempelige initiatieven te ondersteunen. Hoe eerder je erbij bent, hoe meer je kunt betekenen.
Dát betekent verbeteren wat we al doen en meer in samenhang met elkaar oppakken.
Dat betekent successen delen en verder brengen.
Dat betekent aandacht blijven vragen voor het onderwerp: het zit al vrij snel onder de radar; de gevolgen in een later stadium zijn echter groot.
Dat betekent inzetten op vroeghulp en investeren in (en uitbreiden van) initiatieven als de Hartenbrigade.

Het onderzoek van de reflectiegroep van Progressief Altena heeft het thema eenzaamheid weer eens onder de aandacht gebracht. En vooral het inzicht opgeleverd dat er oplossingsgericht heel veel mogelijk is. 
#Samen kom je verder

Anne-Wil Maris en Rieka Verbeek-Vos

Over de reflectiegroep

De enquête is uitgevoerd door de reflectiegroep van Progressief Altena. De reflectiegroep zorgt voor verdieping en duiding bij maatschappelijke vraagstukken, bijvoorbeeld op verzoek van de fractie. Naast enquêtes kunnen zij ook debatavonden organiseren, zoals is gebeurd bij de onderwerpen participatie, landbouw, mobiliteit en energie.

Deel dit artikel op: