Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

Franse revolutie tussen de boontjes

Zorgboerderij Den Hill, een pareltje in de streek. Afgelopen zaterdag bezochten politici en bestuursleden van Progressief Altena hun idyllische plek in Babyloniënbroek. Twee jongeren waren er op dat moment aan het werk. Door de week is er plaats voor volwassenen die in een instelling wonen, of – al dan niet begeleid – zelfstandig een huishouding draaien. Ze hebben een verstandelijke, psychische en/of  autistische beperking, maar komen tussen de boontjes, in de kas of de boomgaard helemaal tot hun recht. De één verpakt tomaten, de ander raakt energie kwijt door een perceel om te spitten en de derde raapt het snoeihout op. In een sobere unit is plek voor een kopje koffie en kan zelfs een dutje gedaan worden. Kleinschaligheid, aandacht en zorg voor de deelnemers, daar draait het om bij zorgboerderij Den Hill. “Wij zijn geen zorgfabriek,” hoor je de zorgboeren Bas en Mengolda van Andel regelmatig zeggen.

De zorg wordt betaald vanuit de WLZ of de WMO. In natura of als PGB. Het blijkt ingewikkeld om je vingers achter die financiële stromen te krijgen. De veranderingen in de zorg lijken het vooralsnog niet makkelijker te hebben gemaakt. Een vetpot is het in ieder geval niet. Met een kraampje aan de straat worden nog wat inkomsten verworven. Maar leuker is dat de deelnemers zo hun eigen producten aan de man kunnen brengen. Ook de deelnemer die niets liever doet dat stekken. Die “sociale samenhang” is een extraatje van zorgboerderij Den Hill. Overigens niet het enige. In de boomgaard staan minstens 200 verschillende soorten appels en peren, het merendeel betreft oude rassen uit de streek die soms nagenoeg uitgestorven waren.  Maar ook rode melde, kweeperen en andere oude en vergeten gewassen vind je terug op Den Hill. De eigenaars vertellen er bevlogen en met kennis van zaken over, net als over de zorg voor en de mogelijkheden van hun deelnemers. Neem nu het volgende:  Met “een rugzakje” blijkt het doorlopen van de middelbare school niet altijd makkelijk. Soms kan het nodig zijn om de Franse revolutie een gezicht te geven tijdens het plukken van de boontjes. Het diploma werd behaald, mede dankzij de mogelijkheden die Den Hill bood. De stap naar het vervolgonderwijs bleek vervolgens niet eenvoudig. Daar heeft men volgens de zorgboeren liever geen mensen met een rugzakje. Iets om als Progressief Altena eens in te duiken.

Behalve een bezoek aan Den Hill heeft Progressief Altena ook zorgboerderij De Boer Op in Dussen bezocht. De opgedane kennis en ervaring wordt o.a. gebruikt voor de toekomstvisie van Progressief Altena en het programma op weg naar de verkiezingen voor die ene gemeente die Altena straks telt.