Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

Maak elkaar bewust en ga samen aan de slag met inclusie

Afbeelding van pionnen bij berichten over burger en overheid

Tijdens de raadsvergadering op 9 november werd de motie van ChristenUnie en Progressief Altena aangenomen die oproept tot meer inclusie in de gemeente Altena. Dat inwoners die willen meedoen, ook daadwerkelijk mee kunnen doen staat hoog op de agenda van Progressief Altena. De motie werd met 17 tegen 12 stemmen aangenomen: we kunnen dus aan de slag met het verbeteren van de toegankelijkheid van Altena! 

Geschreven door

Eén op de vijf Nederlanders heeft een of meer beperkingen. Ze zijn bijvoorbeeld slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking, een chronische ziekte of psychische problemen. In Altena zet Progressief Altena zich in voor het letterlijk en figuurlijk verlagen of wegnemen van drempels voor mensen met een beperking. Mensen met een beperking kunnen niet altijd meedoen in de samenleving. Denk daarbij aan reizen met het openbaar vervoer, blinden die een brief van de gemeente ontvangen of slechtzienden en -horenden die een raadsvergadering willen volgen. Het is belangrijk dat iedereen die mee wil doen, dat ook kan. Daarom ondertekende Nederland ook het Verdrag Handicap van de Verenigde Naties waarin is afgesproken om de positie van mensen met een beperking te verbeteren.

Rol van de gemeente

Een gemeente speelt hierin een belangrijke rol. De gemeente staat dichtbij haar inwoners. Maar ook alle beleidsterreinen van de gemeente hebben te maken met toegankelijkheid of ‘inclusie’. Of het nu gaat om sport en vrije tijd, cultuur, beleid of uitvoering, bouw of horeca. 

Werken we dan niet ‘inclusief’ in Altena? Het zou toch de normaalste zaak van de wereld moeten zijn? Helaas is dat niet zo. Natuurlijk gebeurt er in Altena het een en ander: als er een stoep niet toegankelijk is -of een lantaarnpaal in de weg staat- waardoor een rolstoelgebruiker gehinderd wordt, wordt dit doorgaans snel opgelost. Maar wat ons betreft kunnen en moeten we van tevoren nog beter over dit soort vraagstukken nadenken. Het is geen onwil, maar eerder onbewustheid en onwetendheid. Maak elkaar bewust. Neem in alle beleidsterreinen naast de participatietoets ook een toegankelijkheidstoets mee. 

Ervaringen delen

Progressief Altena roept het college op om hierin vooral samen op te trekken met ervaringsdeskundigen in onze eigen gemeente. Hoe belangrijk dat is kun je heel goed zien in dit filmpje, waar de coach van het blinden- voetbalelftal van Argentinië zijn ervaringen deelt. Ervaringsdeskundigen weten waar het knelt en kunnen helpen de beleidsmakers bewust te maken en daarmee de toegankelijkheid van het openbare leven in Altena te verbeteren. Zij kunnen de ogen openen voor wat er beter kan en wat er nodig is. De deuren op het gemeentehuis in Almkerk gaan automatisch open en zijn voor iedereen toegankelijk. Laten we deze openheid, toegankelijkheid en automatismen ook doorvoeren in de rest van de gemeentelijke agenda.

Anne-Wil Maris
Raadslid Progressief Altena

Gerelateerd nieuws