Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

Geen (nieuw) gemeentehuis in Altena!

Nieuwjaarsdag heeft Progressief Altena op ludieke wijze aandacht gevraagd voor één van haar verkiezingsitems: een nieuwe gemeente Altena zonder gemeentehuis. Op de gevels van de gemeentehuizen in Aalburg, Woudrichem en Werkendam werden  ‘Te koop’ en ’Te huur’ borden opgehangen om duidelijk te maken dat Altena een gemeente moet worden zonder duur (nieuw) gemeentehuis. De meeste borden zijn de volgende ochtend weer verwijderd, het ging de progressieven alleen om aandacht voor dit idee.

Dat het idee van een gemeente zonder gemeentehuis zo gek nog niet is, blijkt uit de praktijk. In Nederland draaien inmiddels meerdere gemeentes zonder gemeentehuis. Vaak gaat het om gefuseerde plattelandsgemeentes zoals Hollands Kroon en Molenwaard dat vier jaar geleden fuseerde in de Alblasserwaard. Na de fusie stond men hier voor de keus ‘Waar moet het gemeentehuis komen te staan?’ Er kwam uiteindelijk een verrassend antwoord: “We schaffen het gemeentehuis helemaal af.” De burgemeester en de wethouders vergaderen inmiddels in de maatschappij. In de kantine van een bedrijf, in één van de vele dorpshuizen of in de aula van een bibliotheek. Voor de 170 ambtenaren zijn er nog maar 90 werkplekken verdeeld over verschillende gebouwen. De meeste handelingen tussen gemeente en burgers gaan inmiddels digitaal. Overleg over een omgevingsvergunning vindt niet langer plaats op het gemeentehuis maar op de bouwplaats zelf of bij de aanvrager van de vergunning thuis.

Progressief Altena ziet het al helemaal voor zich: ambtenaren en de politici gaan het gemeentehuis uit en naar de burgers toe. Hup naar buiten! Veel beter voor de onderlinge communicatie en verstandhouding. Ook kan zo de digitale muur worden geslecht en wordt anonimisering van de plaatselijke overheid vermeden. Idee is verder om de bibliotheken in Altena meer multi functioneel te maken, door ze een centrale rol te geven in de informatievoorziening van de gemeente Altena

Gemeentehuis Woudrichem