Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

[maxmegamenu location=max_mega_menu_1]

Grenzeloos geloof van Goof?

Gepubliceerd: 19 mei 2014

De Europese verkiezingen leven niet echt, voor velen is het een ver-van-mijn-bed-show. Bovendien wordt er met dubbele tong door politici gesproken: aan de ene kant dringt Nederland aan om allerlei zaken strikt geregeld op Europees niveau te organiseren en in Nederland zegt men dat de regelgeving vanuit Brussel minder zou moeten. Heel lastig om kiezers daarmee te motiveren.

Voor ons als Progressief Altena is het nog een stuk lastiger. Wij hebben geen Europees beleid omdat we eigenlijk alleen maar een lokale partij zijn. Onze moederpartijen PvdA, GroenLinks, D66 en SP voeren heel verschillende campagnes. De middelsten willen meer Europa, de buitenste willen minder Europa.

Van Paula Jorritsma kreeg ik een mooi artikel uit De Correspondent toegestuurd. Het stuk is van Rob Wijnberg en heeft als kop: ‘Europa is wat Europa niet is’. Europa is vooral opgericht om de economische ontwikkelingen te stimuleren: voor iedereen werk, eten, huisvesting, vrij verkeer en goederen. Nooit meer een oorlog. Er is niet gezocht naar een gezamenlijke identiteit, cultuur of taal. Al blijkt die er trouwens wel te zijn als je als Europeaan buiten Europa bent.

Het verhaal van Europa is dat van de verdwenen grenzen, van de verdwenen zorgen, van de verdwenen vijanden. In Europa hebben we met z’n allen veel voordelen samen. De Europese samenwerking geeft ook nog steeds veel ruimte voor de identiteit, cultuur, taal, bijzondere gewoontes die specifiek voor die landen zijn. Om dit zo te houden is het wel belangrijk dat er een zekere controle op is. Dat kan door het Europees parlement, naast de vertegenwoordiging die er per land ook is. De verkiezingen betreffen het Europees parlement. Voor het draagvlak is het belangrijk dat er veel mensen de moeite nemen om te gaan stemmen. Daarom ga je dus stemmen. Welke partij je kiest is afhankelijk van wat je belangrijk vindt. Er zijn algemene stemwijzers maar je kunt ook naar de stemwijzer van Milieudefensie als je duurzaamheid, natuur en milieu belangrijk vindt. Of naar die van de werkgevers als het om economische ontwikkeling gaat.

Tijdens de 1meiviering kwam naar voren dat de aanwezigen vonden dat je sowieso moet gaan stemmen. Voor iedereen is het voorkomen van een oorlog nog steeds een belangrijke drijfveer. De economische voordelen worden gezien. Ook dat Nederland door Europa nog een beetje bij de les wordt gehouden als het om milieu gaat. De meesten missen dat er niet een veel betere sociale paragraaf wordt gemaakt. Nu dreigen werknemers uit verschillende landen tegen elkaar uit te worden gespeeld. Het moeilijkste vond iedereen eigenlijk hoe je het nihilisme over Europa en de Europese verkiezingen tegen kunt gaan.

Ik ga in ieder geval stemmen. Ik ga nog eens goed kijken op wie. In ieder geval een ervaren iemand die voor duurzaamheid is en die ook zijn of haar sporen op het sociale vlak heeft verdiend.

Hoe stemden wij in 2009?

In 2009 werd er als volgt gestemd in Aalburg, Werkendam en Woudrichem tijdens de Europese verkiezingen.

In de provincie Noord-Brabant was er één gemeente waar CU-SGP de meeste stemmen haalde: dat was Aalburg met 41%. In 6 gemeenten kwam de PVV bovenaan en in 3 de VVD. In de rest van de gemeenten was het CDA de grootste partij.

Aalburg Woudrichem Werkendam
Opkomst 40% 37% 37%
CU/SGP 41 21 24
CDA 23 30 28
PVV 15 14 16
VVD 6 9 8
PvdA 4 7 8
D66 3 6 4
SP 3 5 4
GL 2 4 4
Deel dit artikel op: