Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

Groene Geheim Giessen

In de Nieuwsbrief van februari j.l. was het GGG nog een evenement van een week. Het is nu geknipt in de tijd. Het werd veel te groot voor de kleine groep vrijwilligers. Dus zaterdag 18 april van ’s morgen vroeg (6 uur vogels spotten) tot ’s avonds laat (22 uur nachtvlinders tellen) een feestelijke natuurdag. In oktober wordt op een zaterdag, misschien wel tijdens de ‘Nacht van de Nacht’ dan schone energie door alle positieve krachten van Altena / Biesbosch in het zonnetje gezet.

Al  zo ’n anderhalve eeuw ligt Fort Giessen verscholen achter hekken en was het verboden terrein. Nu is het een groene parel waar een geheim  bewaard wordt.

De natuurverenigingen Altenatuur en de VMB hebben hun krachten gebundeld en zijn een dag lang gastheer op het Fort en het omliggende terrein. Het belooft een bedrijvige dag te worden waar natuur, ecologie en biodiversiteit centraal staan. Om 10.00 gaan de hekken open, waarna jong en oud welkom zijn tot 16.00 uur om deel te nemen aan tal van activiteiten.

De dag begint om ’s morgens zes uur met een wandeling rondom het Fort waarbij de vogelaars Ton Prinsen en Len Bruining natuurliefhebbers rondleiden, op zoek naar de vele vogelsoorten die er leven.

Overdag geven de drie gemeentes, samen met het waterschap Rivierenland uitleg over natuurverrijking, groen en hoe men zelf met wateroverlast om kan gaan. De Agrarische Natuurvereniging, de VMB en Altenatuur laten zien wat ze doen en waar je aan mee kunt doen als je zelf lid wordt.

Mirjam van den Boogaard en Izak Boom zorgen voor spektakel met de bekende kindervoorstelling ’Peter en de Wolf’, geschikt voor kinderen van vier tot elf jaar. Kinderen kunnen onderwaterdiertjes in de slotgracht ontdekken en met jongeren van de scoutinggroep Loevestein een katapult of vogelscherm van wilgentenen maken. ‘Groeikunstenaar’ Jack van Mildert is van de partij met zijn ‘tea mobile’ waarmee hij gezonde thee serveert.
Tussen 13.30 – 15.30 uur daagt Ankie Stoop bezoekers uit mee te doen met de zogenaamde ‘Foodwalk’, een ludieke manier om naar voedsel in de natuur te zoeken om die vervolgens te bereiden. Voor volwassenen en kinderen is er een rondwandeling door het Almbos, in het Fort zijn er doorlopend workshops over vogels en vlinders in eigen tuin, over weidevogels en bijen. De Archeologische Vereniging verzorgt rondleidingen en start die dag met de verkoop van het splinternieuwe boek over de geschiedenis van Fort Giessen.
Er is koffie, thee en muziek van Gabriel Gort en consorten.

Bij de afsluiting van de dag krijgen de kersverse statenleden uit onze streek iets moois mee voor hun werk in Provinciale Staten.

Voor liefhebbers is er ’s avonds een onderzoek naar nachtvlinders. Om 22.00 uur spannen vlinderkenners een wit scherm op waarop de vlinders met een felle lamp gelokt worden.

De dag wordt mede mogelijk gemaakt door donaties van het Biesbosch Streeknetwerk en de gemeentes Wijk en Aalburg, Woudrichem en Werkendam. De toegang en deelname aan alle activiteiten is gratis. Donaties zijn van harte welkom.