Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

[maxmegamenu location=max_mega_menu_1]

Heidag gemeenteraad: informeel en productief

Op vrijdag 3 februari is er een vol programma voor o.a. het college en (burger)raadsleden. Tijdens deze “heidag” wordt er informeel over allerlei onderwerpen gesproken én er zijn diverse activiteiten georganiseerd. Over het eten en drinken hoeven we ons geen zorgen te maken… 😉

Programma

Aanvang: 9:15 uur in De Koppelpaarden te Dussen

Praten met elkaar (en over onszelf)

Raadsleden hebben meestal maar een paar vergaderingen de tijd om zich te verdiepen in -en een mening te vormen over- een onderwerp. Het is belangrijk dat er bij een raadsvergadering voldoende informatie is om tot een afgewogen oordeel te kunnen komen. Dit moet efficiënt gebeuren en soms zit er tijdsdruk achter een beslissing. Hoe organiseren we op de juiste momenten inspraak en debat? Hierover gaan we in gesprek en de resultaten worden uitgewerkt door de griffie.

Daarna wordt de vraag gesteld: “Hoe zichtbaar zijn we als (burger)raadslid?”. Om dit te testen, heeft de griffie aan mensen op straat gevraagd om de namen te noemen van de huidige raadsleden. Kort samengevat: we zijn zichtbaar, maar er is zeker nog (veel) werk aan de winkel.

Ben je benieuwd naar de raadsleden van Progressief Altena? Kijk dan op de pagina van de fractie!

Veiligheid: de Risk Factory

In Geertruidenberg stappen we uit de bus bij een hele grote bedrijfshal. Op de gevel: “Ontdek en ervaar, hoe je omgaat met gevaar”. Basisschoolleerlingen krijgen hier op een speelse en uitdagende manier informatie over allerlei zaken die te maken hebben met veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan brandveiligheid, pesten en verkeersveiligheid.

De Risk Factory is een initiatief van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, waar ook gemeente Altena onder valt. Er wordt nauw samengewerkt met verschillende partners, zoals de GGD, politie, brandweer, het waterschap, de ambulancedienst én de provincie Noord-Brabant. En dit is te zien! In een ingekort programma krijgen we de opzet uitgelegd. Verschillende enthousiaste en betrokken vrijwilligers laten praktijkvoorbeelden zien en leggen uit wát we wel (of juist niet) kunnen doen voor onze veiligheid! Een leuk en leerzaam bezoek én zeker een aanrader voor basisscholen in Altena.

Evenwicht met plantaardige eiwitten

Na dit uitstapje zijn we weer terug in Altena; bij Schouten Europe in Giessen. We worden hartelijk ontvangen door Henk Schouten (voorzitter). Hij vertelt over de succesvolle ontwikkelingen van plantaardige eiwitten. Gemiddeld eten Nederlanders veel dierlijke eiwitten (zoals vlees en zuivel), maar dit kan efficiënter en duurzamer.

Met de gebiedspilot CHIEF (met o.a. HAK en de provincie Noord-Brabant) probeert men de inwoners van Altena te inspireren om een plantaardige keuze te maken. Na een rondleiding door het bedrijf mogen we deze plantaardige alternatieven ook proeven; de reacties zijn veelal erg positief.

Gaat u nu in de winkel op zoek naar producten van Schouten Europe? Dan zult u ze daar niet vinden, want Schouten Europe produceert enkel voor opdrachtgevers. Onder een andere naam worden de producten vervolgens -ook in Altena- in de supermarkt verkocht.

Dankwoord

Na het bezoek aan Schouten Europe stappen we in de bus voor een diner van Bij Janne in De Koppelpaarden. Deze goedverzorgde maaltijd betekent de afsluiting van een mooie en inspirerende dag. Aan de tafels wordt volop gepraat over politiek en andere onderwerpen. Het is een mooie gelegenheid om de collega-(burger)raadsleden eens op een andere manier te leren kennen.

Aan allen die dit mogelijk hebben gemaakt (waaronder onze griffie): bedankt voor deze waardevolle dag!

Deel dit artikel op: