Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

[maxmegamenu location=max_mega_menu_1]
Groepsfoto bij de OV-actie van de top 10 - Met Marloes Hofstede, Mariska Bor, Sjaak Kant, Rieka Verbeek-Vos, Christian Alderliesten en Anne-Wil Maris met witte campagne-jassen op het Rond in Woudrichem
Groepsfoto bij de OV-actie van de top 10 - Met Marloes Hofstede, Mariska Bor, Sjaak Kant, Rieka Verbeek-Vos, Christian Alderliesten en Anne-Wil Maris met witte campagne-jassen op het Rond in Woudrichem

Hoe is het (openbaar) vervoer in Altena?

Gepubliceerd: 22 februari 2022

Altena is een van de grootste gemeenten in Noord-Brabant; de onderlinge afstanden tussen de kernen zijn ook groot. Wie geen auto heeft en wel tussen de verschillende kernen wil reizen, zal de reis dan vaak ook moeten voorbereiden. Wat zijn de alternatieven voor de auto? Raadsleden en kandidaat-raadsleden van Progressief Altena namen de proef op de som.

Geschreven door

Progressief Altena Profielfoto 1 1
Progressief Altena

In dit geval is de eigen ervaring het beste onderzoek. Daarom gingen 3 duo’s op zaterdag 19 februari vanuit verschillende kernen op weg naar Woudrichem.

Elektrische fiets

Lijsttrekker Christian Alderliesten en Sjaak Kant reisden op een elektrische fiets van Hank -via het buitengebied- naar Woudrichem. Het viel hen op dat er tussen Dussen en Almkerk geen vrijliggend fietspad ligt, terwijl dat ze tussen Almkerk en Woudrichem lekker door konden zoeven. Vooral de oversteekplaats bij Almkerk naar de Woudrichemseweg blijkt erg druk: opletten geblazen!

Onderweg kwam het duo langs een boerderij bij Hank met het dak vol zonnepanelen, een prachtig voorbeeld van duurzame energie. Daarna kwamen ze bij Kasteel Dussen voor een korte tussenstop. Progressief Altena zet zich namelijk al jaren in voor het behoud van cultureel erfgoed. Zoals oud-wethouder Paula Jorritsma altijd zegt: ‘Dit is niet de kers op de taart, maar de bodem ervan’. Al deze elementen in het landschap vallen trouwens extra op vanwege het open landschap van Altena.

Deeltaxi

Het tweede duo (Mariska Bor en Rieka Verbeek-Vos) reisde met het openbaar vervoer vanuit de Kromme Nol in Wijk en Aalburg. Althans, dat was hun bedoeling. Maar op zaterdag rijdt er helemaal geen bus door Altena. Wie van Wijk en Aalburg naar Woudrichem wil, zal via Zaltbommel en Gorinchem moeten reizen en daarna de pont naar Woudrichem moeten nemen: een reis van 3 1⁄2 uur!!

Het meest gelijkende alternatief bleek de deeltaxi. Mensen met een WMO-indicatie reizen hiermee met korting, maar mensen zonder deze indicatie kunnen er ook gebruik van maken. In afwachting van de deeltaxi hadden ze nog tijd om de rotonde bij de Kromme Nol te onderzoeken, waar het verkeer vaak vastloopt. Aangekomen in Woudrichem bezochten ze de vesting om de vaak genoemde parkeerproblemen door het toegenomen aantal toeristen te bekijken en daarover in gesprek te gaan.

Deelauto

Het derde duo koos voor de deelauto die in Woudrichem staat. Verschillende gezinnen maken al gebruik van deze elektrische auto. Peter Benard en Marloes Hofstede wilden het gebruik ervan ook weleens ervaren. Met een app hadden ze de auto gereserveerd en kregen ze -binnen de geboekte tijden- toegang tot de auto.

Het moeilijkste bleek het ontkoppelen van de kabel, maar ook dat was -met het juiste knopje- snel gelukt. Daarna gingen zij op weg naar de Biesbosch. Het duo stopte bij een bedrijf dat tiny houses maakt en vervolgens bij tankstation Kieboom. De accu was nog voor 90% gevuld, maar het is goed om te weten waar in Altena de (snel)laadpalen zijn. De partij zet zich in voor een goed dekkend netwerk, maar dit ontbreekt nog voor de auto én de fiets.

Conclusie

Het is nog een hele onderneming als je geen auto hebt, maar het begin is er. Hoe mooi zou het zijn als meer mensen hiervoor kiezen en we de verbeterpunten ter hand nemen?

Deel dit artikel op: