Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

[maxmegamenu location=max_mega_menu_1]

In Memoriam Gerrie van Dijk
(1964 – 2015)

Gepubliceerd: 19 november 2015

Hij was er gewoon. Altijd. Je vroeg je soms af hoe hij dat allemaal deed. Naast zijn gezin, zijn baan en zijn enthousiaste betrokkenheid bij de voetbal, de muziek, de carnaval.

Gerrie van Dijk

Hij was van 1996 tot 2006 raadslid voor de PvdA. Eerst in Dussen en aansluitend in de gemeente Werkendam. Na vier jaar op de achtergrond keerde hij in 2010 terug als burgerraadslid. Eerst voor de PvdA, aansluitend voor Progressief Altena.

Geschreven door

Progressief Altena Profielfoto 1 1
Progressief Altena

Tot 17 november 2015. Toen werd het stil.

De eerste tastbare herinneringen aan Gerrie gaan terug naar de verkiezingen van het najaar van 1996 voor de fusiegemeente Werkendam/Dussen. In de verkiezingsfolder van de PvdA liet Gerrie het volgende optekenen: “Gemeentepolitiek raakt iedereen van dichtbij. Soms meer dan de mensen denken. Daarom moet je ze vertellen hoe de vork in de steel zit. Dus met inzet voor behoud van onze natuur, voor een nette verdeling van de lasten en met respect voor ieders mening.”

Dat was ook precies de wijze waarop we Gerrie politiek zagen bedrijven. Altijd overal met iedereen in gesprek, een luisterend oor voor kwesties waar mensen tegenaan liepen en daar tegenover zijn visie op en kennis van de gang van zaken. Wat hem raakte, maakte hij politiek en nam hij mee naar de fractie en naar de raad. Deskundig en bevlogen ging hij er dan in, daarbij een confrontatie niet uit de weg gaand. Daarnaast waren er ook avonden dat hij rustig, bijna vanaf de zijlijn, volgde wat er allemaal ter sprake kwam.

Als politicus hechtte Gerrie noch aan het pluche, noch aan de regeltjes in het politieke theater. Na tien jaar nam hij in 2006 afscheid als raadslid om in 2010 als onbezoldigd burgerraadslid weer zijn diensten aan te bieden. Enthousiast en betrokken, maar als iemand anders zijn plek in wilde nemen “even goeie vrienden.” In een pak en met een strop zou je hem nooit aantreffen. Sterker nog, het verhaal gaat dat hij door burgemeester Hellegers op de vingers getikt werd toen hij op een zomerse dag in korte broek in een raadsvergadering verscheen….. Het ging Gerrie ging enkel en alleen om het vertegenwoordigen van inwoners. Om aandacht te vragen voor zaken die in zijn ogen onjuist of onrechtvaardig waren.

De politieke activiteiten van Gerrie bleven niet beperkt tot fractie- en raadsvergaderingen. In verkiezingstijd was Gerrie misschien wel op z’n best. Dan kon hij de straat op. Aanpakken. Menig sandwichbord werd in huize Van Dijk gefabriceerd en als er gefolderd moest worden, was het vanzelfsprekend dat hij een groot deel van Hank – en vaak ook Dussen –  voor zijn rekening nam. Het gaf hem gelijk de gelegenheid om in gesprek te gaan met de inwoners. Gesprekken die input leverden voor de politiek van eerst de PvdA en later Progressief Altena. Daarmee werden de belangen van Hank en Dussen constant door Gerrie op de politieke agenda gehouden. Zo was Gerrie van Dijk als burgerraadslid niet alleen onze woordvoerder voor de grondexploitaties, maar behandelde hij ook vele onderwerpen die met Hank te maken hadden, zoals de bouwplannen voor de HOED en de hoogte van de woonboten aan de Peerenboom. Daarnaast hielden ook de plannen voor de A27 bij Hank hem nadrukkelijk bezig.

Hij was er gewoon. Altijd. Behalve op de laatste commissievergadering. Die van 26 oktober. Zijn kinderen hadden herfstvakantie en ze gingen een paar dagen weg. Waarom men er in Werkendam geen rekening mee hield dat Hank bij de vakantiespreiding gericht is op de regio zuid, bleef voor hem de grote vraag. Hij zal ‘m niet meer in het openbaar kunnen stellen.

Wij zullen zijn inzet, bevlogenheid, kennis en nuchtere en heldere inbreng missen. Maar bovenal gaat ons grote medeleven uit naar zijn vrouw Annelies en hun zoons Jeroen, Marco en Sander.

Namens

De fractie van Progressief Altena te Werkendam

Het bestuur van Progressief Altena

Het bestuur van de PvdA, afdeling Altena

Deel dit artikel op: