Kringloopcentrum Altena, gevestigd Kerkstraat 1 te Almkerk, heeft het pand en de tuin van de buren op Kerkstraat 3 gekocht en momenteel werken we aan de verbinding van beide panden. Meer winkeloppervlakte, parkeergelegenheid, kantoorruimte, toiletten, het maakt de bedrijfsvoering een stuk gemakkelijker. Natuurlijk moeten we de investering terug betalen aan de Triodos bank die ons prima heeft geholpen. Zonder een cent subsidie zorgen we voor nog meer werkgelegenheid, ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als bestuur zijn we verheugd dat deze investeringen onze mogelijkheden gaan vergroten. Natuurlijk denken we ook na over zaken die we moeten verbeteren. Zo is de hoeveelheid kleding die we inzamelen beperkt. Graag willen we dit aandeel vergroten om de kringloop nog aantrekkelijker te maken voor mensen met een smalle beurs. Groot voordeel is verder dat met de kleding die aangeboden en verkocht wordt in het Kringloopcentrum de transportkosten beperkt blijven. Het Kringloopcentrum neemt nagenoeg alles aan, behalve natuurlijk afval. We verkopen een deel van de kleding in onze eigen winkel aan mensen uit de regio.
We werken daarbij samen met stichting GAiN (Global Aid Network) en !GO, een sociale werkplaats die tegenwoordig allerlei andere benamingen hebben. GAiN is een wereldwijde organisatie die (nood) hulp en evangelisatie combineert. GAiN heeft een loods in Sleeuwijk waar de kleding en andere hulpgoederen verwerkt worden door vrijwilligers. De organisatie voert de overbodige kleding af naar Oost-Europa en rampgebieden. Een vrachtauto vol met kleding is bijvoorbeeld laatst nog naar Albanië gegaan na een grote overstroming. !GO leidt mensen met een SW-indicatie of een re-integratietraject naar een passende baan. De organisatie werkt voor de gemeente Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout, Werkendam en Woudrichem. !GO zorgt voor extra handen om de kleding te verwerken bij het Kringloopcentrum of bij andere werkzaamheden.
Onder aanvoering van onze super zaakgelastigde Johan Koekkoek hebben we contact gezocht met de gemeente Aalburg, Werkendam en Woudrichem om daar de tweedehands kleding op te halen. De verantwoordelijke wethouder Hermen Vreugdehil van de gemeente Aalburg was meteen positief en met ingang van 1 oktober zijn we daar met de inzameling begonnen. Als voorzitter ben ik zeer tevreden over het feit dat we weer zaken doen met Aalburg. Jaren hadden we als Kringloopcentrum met Aalburg weinig zakelijke contacten. Gelukkig is daar nu verandering in gekomen en gaan we samen zorgen voor de juiste verwerking van de kleding. We hopen als bestuur dat Werkendam en Woudrichem aansluiten bij Aalburg en ons in de gelegenheid stellen om ook daar de tweedehands kleding op te halen. Het is een geschikte manier om deze kleding te verwerken in het Land van Heusden en Altena. Commerciële partijen betalen wellicht iets meer aan de gemeente, tweedehands kleding verwerken via het Kringloopcentrum levert echter werkgelegenheid op voor mensen en helpt hen bij re-integratie op de arbeidsmarkt. Het grootste gedeelte van de kleding wordt gekocht door mensen uit onze regio. De niet verkochte kleding wordt afgevoerd door GAiN. De keus lijkt ons niet erg moeilijk nu de gemeenten als gevolg van de participatie wet verantwoordelijk worden voor de werkgelegenheid van mensen met een SW-indicatie en jongeren met een Wajong uitkering. Samenwerking met het Kringloopcentrum levert meer banen op voor deze doelgroep en het kost de gemeenten niets.
Voor de duidelijkheid en omdat veel mensen nog steeds denken dat wij subsidie opstrijken: het Kringloopcentrum ontvangt geen enkele euro subsidie. Wij ontvangen alleen een bescheiden bijdrage in de kosten voor het ophalen van uw afgedankte of overbodige spullen. Het Kringloopcentrum is een volledig onafhankelijke organisatie dankzij de ontvangen goederen. Uw overbodige of oude kleding inleveren bij het Kringloopcentrum in Almkerk betekent een steuntje in de rug voor allerlei mensen die best wat hulp kunnen gebruiken.
Herman van Krieken