Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

Meewandelen richting Parijs en een lichtje opsteken bij de buren?

Zelf aan de slag voor schone energie

Er is al heel wat geschreven over de klimaatveranderingen door teveel CO2-uitstoot. Altenatuur, VMB en DEcAB zijn het laatste jaar veel actiever geworden om een versnelling van de invoering van schone energie te krijgen. Heel wat mensen doen er wat aan of zijn het van plan. Maar er is veel keuzestress en daardoor een verlamming om iets te doen. Binnenkort zijn er twee evenementen waar je zelf aan mee kunt doen en veel wijzer kunt worden om te gaan investeren in een schone toekomst.

Zaterdag 24 oktober: lichtje opsteken bij de buren en bij de gemeentes

Onder het mom van het Groene Geheim van Giessen kun je op 24 oktober in allerlei kernen van Altena Biesbosch bij mensen terecht die hun  woning, hun bedrijf of hun maatschappelijke instelling veel minder van fossiele energie afhankelijk hebben gemaakt. De goede voorbeelden dus. Zij hebben geïsoleerd, gebruiken zonne- en windenergie en pakken meer de elektrische fiets dan de auto. Kijk op www.altenatuur.nl naar de voorbeelden. De komende weken komen er steeds meer op te staan. Schrijf je in als je belangstelling hebt voor bepaalde panden en stel je op zaterdag persoonlijk op de hoogte. Via Facebook Groene Geheim van Giessen en de bekende nieuwsmedia vindt je meer gedetailleerde informatie. De gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem spannen zich heel erg in om op 24 oktober in het gemeentehuis van Woudrichem allerlei concrete informatie over duurzaamheid te geven. Over vervoer, woningen en werken. Kijk op de gemeentewebsites.

Op www.mijnwoning.nl kun je kijken hoe jouw huis zich verhoudt tot anderen in de straat, kern of gemeente. Er staat ook bij hoeveel geld je kunt besparen.

Dinsdag 3 november: meewandelen met Marjan Minnesma richting de Parijse klimaatconferentie

Marjan Minnesma loopt in november van Utrecht naar Parijs. Op 3 november van Gorinchem via de pont van Sleeuwijk over de dijk naar Werkendam en dan naar het Biesboschmuseum. Iedereen die mee wil doen aan het verduurzamen van de streek is van harte welkom om mee te wandelen. Ik loop zeker mee vanaf Sleeuwijk. Jij ook? Dan kunnen we het er eens goed over hebben hoe we het in Altena Biesbosch beter aan kunnen gaan pakken. Aanmelden kan via www.urgenda.nl

Het onderstaande stukje van de homepage op www.urgenda.nl zegt genoeg:

‘Klimaatverandering is reeds gaande en gaat sneller dan iedereen denkt. We koersen nu af op een temperatuurstijging deze eeuw van 4 tot 6 graden Celsius gemiddeld op aarde ten opzichte van 1850. Dat levert een onleefbare aarde op. Meer dan 190 landen hebben, gebaseerd op harde wetenschap, gesteld dat we de aarde niet meer dan twee graden kunnen laten opwarmen, omdat het daarboven catastrofaal wordt en niet meer in de hand te houden is. Als we die twee graden grens serieus nemen, zullen we binnen 20 jaar een radicale omslag moeten maken naar een energievoorziening die draait op 100% duurzame energie. Dat kunnen we, het is betaalbaar en levert innovaties, banen en een nieuwe vitale economie op.’

Laten we er met al onze positieve krachten iets moois van maken, zowel op 24 oktober als op 3 november. Daarna kunnen we nog beter bouwen aan onze schone duurzame toekomst.

Goof van Vliet (voor info: 06-28703838 of gooflies@ziggo.nl)