Ongeveer tegelijkertijd met onze vragen over TGG, ontvingen wij een e-mail van een verontruste inwoner van de Noordwaard. Mógelijk was er sprake van vervuiling in de dijken, maar bovenop de dijken is onbetwistbaar een ander probleem gecreëerd. Want, om het onderhoud goed uit te kunnen voeren, heeft het Waterschap diverse dijken voorzien van halfverharding: menggranulaat.
Geschreven door
Dit mengsel bevat naast puin (steen e.d.) ook andere materialen. Hiervoor geldt een norm: 1% van de verharding mag bestaan uit “bijkomende stromen”. Het gevolg is in dit geval dat er delen van stekkers, kwasten, leidingen, plastic, glas etc. aan het oppervlak liggen. De vervuiling is zo groot, dat mensen er niet meer durven te lopen met hun honden en/of paarden.
Het CDA heeft al schriftelijke vragen gesteld over menggranulaat. Daardoor weten we dat gemeente Altena dit mengsel alleen gebruikt als onderlaag bij een schone toplaag. Zo is het volgens ons ook bedoeld. Maar onze fractie-ondersteuner is op locatie geweest en u zult begrijpen dat -toen we de foto’s zagen- het ook bij ons pijn deed.
Vrijwilligers en schoonmaakacties
Dagelijks zijn veel vrijwilligers actief bezig om onze gemeente inclusief de Noordwaard schoon te houden. Daarnaast doet Progressief Altena (half)jaarlijks mee met grote schoonmaakacties (de Landelijke Opschoondag en de World Cleanup Day), om vervolgens te zien dat op deze grote schaal weer zwerfafval wordt aangebracht. Losse stukken plastic worden bijvoorbeeld makkelijk meegevoerd door de wind.
We zijn benieuwd naar wat de andere partijen hiervan vinden, maar we willen (liefst met brede steun) drie stappen zetten:
- Enerzijds moet makkelijk(er) te controleren zijn of de norm van 1% wordt nageleefd. Bij overtreding moet er gehandhaafd (kunnen) worden.
- Anderzijds moet vervuild menggranulaat gewoon niet als toplaag worden gebruikt. Punt.
- Als voor punt 2 onvoldoende steun is, vinden wij dat de norm van 1% vér naar beneden moet.