Word lid of meld je aan voor onze nieuwsbrief, en steun ons!
Progressief Altena - Samen kom je verder
Voor een sociaal, duurzaam en kansrijk Altena.

HomeNieuws

Deel dit artikel:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Wilde bijen in Biesbosch waarschijnlijk in de verdrukking
Nieuwe vragen
Gepubliceerd:

De Biesbosch staat bekend als een prachtig natuurgebied met grote biodiversiteit. Er zijn talloze planten en dieren te vinden, waarvan enkele zelfs beschermd zijn. Hierover heeft Progressief Altena zich september vorig jaar laten bijpraten tijdens een bezoek aan de Biesbosch. Tijdens dit bezoek herhaalden boswachters hun zorgen over de grote aantallen bijenkasten en honingbijen die door imkers worden uitgezet om honing te produceren.

Geschreven door

Deze zorgen waren in januari aanleiding om schriftelijke vragen te stellen, waarop het college ook heeft geantwoord. De gemeente erkende dat sommige bijenkasten problemen opleveren en dat er overleg wordt gevoerd om te komen tot een oplossing. Over een belangrijk discussiepunt wilde de gemeente echter geen uitspraken doen: zorgen de grote aantallen honingbijen ook voor concurrentie met wilde bijen en andere wilde bestuivers? Zonder antwoord op deze vraag blijven uitspraken over bijvoorbeeld wenselijke aantallen honingbijen erg lastig.

Recent onderzoek in opdracht van de provincie Zuid-Holland (“Bijen en balsemien: concurrentie tussen honingbijen en wilde bestuivers in de Biesbosch”) heeft hier alsnog antwoord op gegeven: wilde bijen en hommels delven het onderspit als gevolg van de vele honingbijen in de Biesbosch. Daarnaast rukt de reuzenbalsemien (een invasieve exoot) steeds verder op, mogelijk ten dele door de bestuiving door honingbijen. Naar schatting staan er zo’n 2150 bijenkasten in en rond de Biesbosch, maar de onderzoekers adviseren op basis van hun studie een maximum van 150 in het hele gebied voor een goed natuurlijk evenwicht. Omdat de zandhommel beter beschermd zou moeten worden, is er in de Noordwaard helemaal geen ruimte meer voor bijenkasten.

Dit onderzoek is voor ons aanleiding om wederom op te komen voor de natuurlijke balans en ditmaal aan de gemeente te vragen hoe zij dit onderzoek interpreteert. Vanwege zorgen over de biodiversiteit -die al langere tijd bestaan- hebben we ook gevraagd naar de voortgang en wanneer de gemeente zal komen met een strategie.

In de Raad

Schriftelijke vragen
12 augustus 2021
Lees verder
12 augustus 2021
Schriftelijke vragen
19 januari 2021
Lees verder
19 januari 2021

Nieuws

22 januari 2021
Lees verder
22 januari 2021
30 september 2020
Lees verder
30 september 2020