Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

Voetstappen door de oorlogsgeschiedenis van Altena

Ornamenten van vernielde Heusdense brug (foto: Gerard Vos)
Ornamenten van vernielde Heusdense brug (Foto: Gerard Vos)

Oorlog werkt generaties lang door. Ook Altena heeft een oorlogsverleden dat nooit mag worden vergeten. De verhalen over wat er in Altena in de Tweede Wereldoorlog allemaal is gebeurd zijn nog veel te onbekend. Verhalen over oorlogshandelingen gedurende de inval in 1940, maar ook de verhalen, de gevolgen en de getuigenissen van de vele bombardementen in 1944, het verhaal van de Merwedegijzelaars of de eigenberechting van dorpsgenoten na de bevrijding zijn voor velen onbekend. Laten we samen de verhalen vertellen en delen, zonder oordeel en met respect.

Geschreven door

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Het Oorlogsmuseum Veen vertelt die verhalen: met behulp van hun collectie, maar ook door het organiseren van speciale zogenoemde Battlefield Tours. Onder leiding van de twee gidsen Peter-Willem Langebeeke en Martijn Zwiggelaar bezochten we op een grijze zaterdagochtend verschillende locaties in Altena. Als je dan letterlijk tussen de restanten van het verleden staat, komt de oorlog opeens heel dichtbij. De ware veldslag bij Kapelsche Veer die 1.800 (!) slachtoffers kende, krijgt een gezicht met het verhaal van de Canadese majoor Lambert, de beroemde ‘crazy major’, die hier zijn laatste adem uitblies.

De gemeenteraad vroeg op 21 december om educatie over de Tweede Wereldoorlog. Zie hier in de praktijk een initiatief van onze eigen inwoners. Ook de gidsen op de forten kennen de verhalen en delen ze graag. De historische reeks is een dankbare informatiebron. Kennis en passie is in Altena ruim voorhanden. Laten we dat de ruimte geven. Opdat we niet vergeten, niet wegkijken, beter begrijpen en respectvol luisteren. Om te herdenken en om de vrijheid te vieren.

Anne-Wil Maris
Raadslid Progressief Altena