Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

Progressief Altena op bezoek bij de Bloemplaat Hoeve

Koe liggend in de wei voor de Bloemplaathoeve
Koe liggend in de wei voor de Bloemplaathoeve

Met een door de corona gelimiteerd gezelschap heeft Progressief Altena dinsdagavond 25 augustus een bezoek gebracht aan het melkveebedrijf de Bloemplaat Hoeve in Almkerk.

Geschreven door

We werden ontvangen door Christian van Winden die samen met zijn zus de boerderij runt. Even later stonden we in het weiland onder een indrukwekkende wolkenlucht te kijken naar de ruim 2300 zonnepanelen op het staldak. De opgewekte energie wordt aan Altena Nieuwe Energie geleverd en dus gebruikt in de gemeente Altena. Het is voldoende voor ongeveer 150 huishoudens en hiermee is de Bloemplaat Hoeve één van de grootste leveranciers van groene energie in Altena.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

In het weiland werden we hartelijk ontvangen door vele zwart-bonte koeien die zich absoluut niet hielden aan de door ons gehanteerde anderhalve meter afstand. De koeien, die een groot deel van het jaar naar buiten mogen, behoren tot het Fries-Hollands ras. Vroeger bestond een groot deel van de veestapel uit dit ras. Nu zijn er nog ongeveer 2000 exemplaren in Nederland, waarvan er 200 rondlopen in Almkerk. Het Fries-Hollands ras staat nu op de lijst van zeldzame huisdierrassen. De soort is minder zwaar dan de meeste andere melkkoeien. Ze geven per koe minder melk, maar daar staat tegenover dat ze minder krachtvoeder nodig hebben en minder mest produceren. Het blijkt met deze koeien goed boeren te zijn.

Al wandelend over de uitgestrekte weilanden komen vele actuele onderwerpen aan bod: groene energie, circulaire landbouw, mest, stikstof, biodiversiteit. Bij dit laatste onderwerp werd uitgebreid stilgestaan op een perceel ingezaaid met een kruidenrijk mengsel met onder andere cichorei, weegbree, klaver, venkel en peterselie.

Verse melk van de Bloemplaat Hoeve

De rondleiding eindigde in de loopstal, waar nog gesproken werd over de huidige milieuregels, met het proeven van het product waar het allemaal om gaat. De verse volle melk smaakte geweldig. Deze melk is te verkrijgen bij het tappunt aan de Duylweg en is een aanrader voor het bakken van pannenkoeken.

Het was een inspirerend bezoek. Altena mag zich gelukkig prijzen met dit soort boerenbedrijven.

Gerelateerd nieuws