Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

Op bezoek bij PT Creations

Op 5 oktober bracht Progressief Altena een bezoek aan PT-Creations in Wijk en Aalburg. Dit familiebedrijf is begonnen met een vrachtauto om planten te verkopen en is inmiddels uitgegroeid tot een modern bedrijf dat kant en klare arrangementen levert.

Aan de hand van een powerpointpresentatie werd door Jan-Thijs de Fijter vol trots verteld wat PT-Creations allemaal doet op de vele vlakken waarop het actief is. Het was goed te horen dat het bedrijf zich daarnaast niet alleen bezighoudt met het milieu en duurzaamheid, maar ook een grote maatschappelijke betrokkenheid heeft!

Zo hebben zij op het dak zonnepanelen liggen, is er overal led-verlichting en zijn er maar liefst 7 verschillende afvalstromen! “Afval is hier inderdaad vooral een grondstof” legt Jan-Thijs uit. Voor zijn bedrijf gaat dit verder dan afvalstromen waaraan verdiend kan worden. Zo moet het bedrijf op bepaalde stromen toeleggen, of brengt het de afvalstroom in bij onderhandelingen met toeleveranciers. “Er lopen speciaal werknemers rond om plasic containers te sorteren, zodat we ze weer terugsturen naar onze leveranciers en daarin onze nieuwe bestellingen geleverd krijgen”. Niet de goedkoopste, ook niet de gemakkelijkste weg, wèl de meest duurzame!

De maatschappelijke betrokkenheid gaat verder dan de sponsoring van verenigingen. Het bedrijf is ook zeer begaan met het welzijn van haar werknemers! “Een tevreden werknemer is voor het bedrijf ook van veel meer toegevoegde waarde!” Zo geeft PT Creations -in samenwerking met bibliotheek Altena- ook taallessen aan niet-Nederlandse werknemers. “Zo kunnen zij ons weer helpen als schakel in de communicatie op de werkvloer, terwijl het ook de integratie een boost geeft! Win-win!”

Na de presentatie werden wij rondgeleid door het bedrijf en kregen wij een kijkje achter de schermen waar alle medewerkers bezig waren om de arrangementen te maken. Hoewel het nu voor ons al een indrukwekkende gecontroleerde chaos lijkt, is ongeveer de helft van de werknemers actief, ten opzichte van een piekmoment! Prachtig om te zien hoe iedereen op elkaar ingespeeld werkt aan de enorme hoeveelheid bestellingen van over de hele wereld… made in Altena!!

Tot slot hebben we nog gesproken over de huisvesting van de arbeidsmigranten. Hoewel er permanent gezocht wordt in de regio naar personeel, is men ook genoodzaakt om een beroep te doen op arbeidsmigranten. Momenteel komen de meesten uit Steenbergen waar ze in een oud kloostergebouw wonen. “Ze hebben het daar prima voor elkaar” licht Jan-Thijs toe, ze hebben niet alleen een kamer, maar ook voldoende voorzieningen om ook prettig te kunnen leven! Essentieel voor tevreden en daardoor goede werknemers!”.

Natuurlijk gaat er weleens iets mis, maar doordat de lijntjes kort zijn en het vertrouwen groot, wordt een beginnend probleem altijd in de kiem gesmoord. Regels, registratie en handhaving, lik op stuk, zijn hierbij essentieel! In Steenbergen is dat heel goed geregeld! Hiervoor wil PT-Creations zich in de gemeente Altena graag sterk maken en daarover in gesprek gaan met de burgers en overheid. Ondertussen worden mogelijkheden onderzocht om een aantal arbeidsmigranten op eigen terrein te huisvesten.

Wij bedanken PT-Creations en Jan-Thijs de Fijter in het bijzonder voor de gastvrijheid en de waardevolle gesprekken!

Kees de Waal, Christian Alderliesten en Rieka Verbeek-Vos