Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

[maxmegamenu location=max_mega_menu_1]

Pecunia Causa (Ter wille van het geld)

Gepubliceerd: 3 september 2016

Zo’n anderhalf jaar geleden werd Jongerencentrum EFS in Wijk en Aalburg feestelijk omgedoopt in BuBeClu; een open participatiehuis voor Burgers, Bedrijven en Clubs.
Met een mooie subsidie als steun in de rug (€ 20.000,00 van het Oranjefonds) kon er een nieuwe start gemaakt worden. En inmiddels gebeurt er ook al veel; allerlei activiteiten voor zowel jong als oud vinden er passend onderdak. Ook individuele burgers en bedrijven weten de weg naar BuBeClu steeds vaker te vinden.

[elementor-template id=”4835″]

Een prachtig voorbeeld van “Samen Doen” en van de faciliterende gemeente die Aalburg zo graag wil zijn.

Maar helaas, het nieuwe college dat na de fusie-ruzie eind 2015 aantrad ziet dat anders. Het gebouw is de coalitiepartijen altijd al een doorn in het oog geweest en nu doet zich eindelijk de kans voor om er van af te komen. Het faciliteren van activiteiten voor onze inwoners vinden zij geen taak voor de gemeente, daar zijn kerken en andere verenigingen voor.
En wie daarnaast toch nog iets wil organiseren kan evengoed in het tegenoverliggende gebouw d’Alburcht terecht.
Twee vliegen in één klap, zo wordt er geredeneerd: Geen kosten meer aan het EFS gebouw en een betere exploitatie van d’Alburcht.

Voor sommige activiteiten zou dat inderdaad een logische gedachte kunnen zijn, maar om het totale  participatiehuis daarheen te verplaatsen lijkt mij een vrijwel onhaalbare kaart zonder het concept geweld aan te doen. De vrijheid om in een “eigen” gebouw de agenda te bepalen zal binnen de bredere context van d’ Alburcht een stuk minder zijn. Zo zal een disco avond wellicht niet meer georganiseerd kunnen worden vanwege geluidsoverlast of strijdigheid met andere activiteiten, terwijl EFS daar juist op gebouwd is.

Als de Aalburgse politiek dit plan doorzet is het de vraag of bestuur, vrijwilligers en gebruikers van BuBeClu voldoende motivatie zullen vinden om door te gaan.
Ik vrees van niet, en als die vrees waarheid wordt is dat een blamage voor het begrip “Samen Doen” en zal er weer een belangrijk stuk maatschappelijk kapitaal verloren gaan, Pecunia Causa.

Kees de Waal.

Deel dit artikel op: