Word lid of meld je aan voor onze nieuwsbrief, en steun ons!
Progressief Altena - Samen kom je verder
Voor een sociaal, duurzaam en kansrijk Altena.

Deel dit artikel: 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Progressief Altena stelt vragen over gezamenlijke aanpak zwerfvuil in de gemeente Altena.
Gepubliceerd:

Samen werken we aan een duurzame toekomst. Ook in Altena maken we ons hier sterk voor. Helaas komt zwerfvuil nog veel voor. Wij stellen daarom vragen aan het college over een gezamenlijke aanpak.

Geschreven door

Daarnaast kijken we naar wat we zelf kunnen doen om een duurzame bijdrage te leveren.
Zo heeft Progressief Altena vorig jaar bewust geen gebruik gemaakt van ballonnen tijdens de campagne. Ook zijn er verschillende mensen met grote regelmaat actief om zwerfvuil op te ruimen.

Onze vragen aan het college leest u hieronder.

Geacht College,

Met elkaar werken we samen aan een duurzame toekomst, ook in Altena maken we ons hier sterk voor. Helaas komt zwerfafval nog veel voor. Binnen onze gemeente zijn er verschillende personen en teams actief om niet alleen afval op te ruimen maar ook te werken aan mogelijkheden om zwerfafval te voorkomen.

Tijdens de vele opruim activiteiten bestaat de vangst grotendeels uit plastics. Vooral wegwerp verpakkingsmateriaal, maar ook ballonnen en confetti zorgen voor veel zwerfvuil.
De twee laatstgenoemde worden vaak bij evenementen en feesten gebruikt, al dan niet door de gemeente(mede-) georganiseerd of vergund.
Zo werd er recent nog bij de opening van een winkel een heel dorp vol gehangen met ballonnen.

Wat minder feestelijk is zijn de gevolgen voor de dieren en het milieu. De resten van ballonnen en confetti zorgen voor dierenleed door verstrikking in linten of uithongering na het eten van deze resten. Ook is het een belasting voor het milieu omdat het niet wordt afgebroken en dus voor jaren en jaren in het milieu achterblijft en zelfs in ons eigen eten terecht komt!

In Nederland zijn al veel gemeenten die beleid hebben gemaakt, specifiek met betrekking tot het gebruik van ballonnen en confetti. Altena hoort nog bij de gemeenten die nog geen formeel standpunt hebben ingenomen.
Involge van artikel 53 van het regelement van orde ziet de fractie van Progressief Altena graag de volgende vragen schriftelijk beantwoord:

  1. Deelt het college de mening van Progressief Altena dat zwerfvuil zoveel als mogelijk dient te worden voorkomen?
  2. Deelt het college de mening dat het oplaten van ballonnen en gebruik van confetti in de openbare ruimte nauwelijks op te ruimen valt en significant bijdraagt aan het plastic probleem(plastic-soup)?
  3. Is het college bereid een standpunt in te nemen met betrekking tot het oplaten van ballonnen en gebruiken van confetti in de openbare ruimte?
  4. Welk standpunt is het college bereid in te nemen om gezamenlijk; gemeente, ondernemers en inwoners, waar mogelijk de groei van de plastic vervuiling bij de bron aan te pakken?
  5. Is het college bereid naast het vergroten van de bewustwording, ook het tegengaan van plastic vervuiling in (het evenementen-) beleid te vertalen?

Namens de fractie Progressief Altena:

Fenneke Snippe en Christian Alderliesten

Logo Progressief Altena

Welkom

Welkom op de nieuwe website van Progressief Altena!

Onze website heeft een ander design gekregen. We hopen dat het snel vertrouwd zal zijn. Als je op- of aanmerkingen hebt, schroom niet om een e-mail te sturen naar het algemene e-mailadres.