Word lid of meld je aan voor onze nieuwsbrief, en steun ons!

Progressief Altena - Samen kom je verder

Wij zijn anders. Sociaal en duurzaam. Een partij voor vrije geesten.

HomeNieuws

Deel dit artikel:
Toontje Sprengerpluim 2021 voor Anne-Wil Maris
Gepubliceerd:

De Toontje Sprengerpluim is dit jaar toegekend aan ons raadslid Anne-Wil Maris. De prijs is een waardering voor haar inzet voor meer vrouwen in politiek én bestuur in Altena. Progressief Altena is trots op deze erkenning en ziet deze pluim als een aansporing om door te gaan op de ingeslagen weg.

Geschreven door

Toontje Sprengerpluim

De pluim wordt jaarlijks door initiatiefneemster Hannie Visser-Kieboom uitgereikt op Internationale Vrouwendag (8 maart). De prijs verwijst naar Toontje Sprenger. Zij was in 1939 het eerste vrouwelijke raadslid in het Land van Heusden en Altena, in de gemeente Sleeuwijk en De Werken c.a. Met het uitreiken van de pluim wordt aandacht gevraagd voor meer vrouwen in politiek en bestuur.

De gemeente Altena heeft een vrouwelijke wethouder en 7 vrouwelijke raadsleden; zie https://www.gemeentealtena.nl/gemeenteraad/vrouwen-in-het-gemeentebestuur.

Dat vrouwen in onze fractie en partij goed vertegenwoordigd zijn blijkt ook uit de al twee keer eerder uitgereikte pluimen aan Paula Jorritsma (2014) en aan Corine Verweij (2017).

Reactie van Anne-Wil

Toontje Sprengerpluim 2021: Portret Anne-Wil Maris met logo
Foto: Corine Koek-Maasdam / Corine Tekst&Beeld

Anne-Wil Maris is historica en in het dagelijks leven werkzaam bij Erfgoed Brabant, o.a. als regisseur a.i. Zuiderwaterlinie en sinds 2019 raadslid voor Progressief Altena. “De raad is een afspiegeling van de gemeente waarin we wonen. De helft van de inwoners in Altena is vrouw. Een gelijkere man-vrouwverdeling in de politiek betekent een betere vertegenwoordiging van de inwoners”, aldus Anne-Wil Maris.

“Dat zorgt ervoor dat meer onderwerpen aan bod komen, waardoor mensen zich meer gehoord en gezien voelen. Als raadslid wil ik die verbinding maken. Samen, mét de mannen in onze raad, komt de kracht van Altena naar voren. Daarom is het belangrijk dat bij het politieke gesprek en in de gemeenteraad vrouwen hun plek innemen en hun kennis delen.

Vanaf het eerste begin heb ik contact gezocht met andere vrouwen in de raad en dan doen politieke grenzen er niet toe. Laten we ervoor zorgen dat meer vrouwen en meisjes zich met de politiek gaan bemoeien, omdat dat het gewoon waard is. Dat ze zichtbaar en aanwezig zijn en elkaar inspireren. Goede voorbeelden spreken tot de verbeelding, net als goede resultaten. En ook omdat het gewoon een ontzettend mooie job is.”

Aanmoediging

“We staan daarin niet alleen. Veel vrouwen, én mannen, zijn ons voorgegaan”, benadrukt ze. “Toontje Sprenger is zo’n vrouw, net als alle vrouwen die in de loop der jaren de Toontje Sprenger pluim mochten ontvangen. Zonder dat verleden zijn we spoorloos. We staan op de schouders van onze voorgangers en het is voor mij een eer om in deze galerij opgenomen te worden. Ik zie de pluim als een erkenning, maar vooral ook als signaal en aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg. Dit is niet het einde, slechts het begin.”

Dit jaar kon de uitreiking niet fysiek plaatsvinden en is de pluim tijdens een wandeling aan Anne-Wil Maris uitgereikt. Van de overhandiging is een korte reportage gemaakt door Altena TV.

Uitreiking van de Toontje Sprengerpluim via Altena TV

Zie ook

Klimaat

Ondersteunen van mensen bij isoleren van huizen
Groene dorpskernen

Zie ook

Mobiliteit

Verbeteren openbaar vervoer

Zie ook

Gezond

Atletiekbaan en PSV De Nieuwe Roef
Volkstuinen Rijswijk
Ieder kind kan op zwemles

Zie ook