Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

Tuintegeltaks

Het duurt nog bijna anderhalf jaar tot de gemeente Altena een feit is, maar bij de landelijke pers staan we nu al volop in de schijnwerpers.
Normaal gesproken is daar een kostbare marketingcampagne voor nodig, maar bij ons lukt dat gewoon met iets banaals als de riolering.
Als daar een plan van de drie fusiegemeenten achter zit is het werkelijk geniaal en staat ons nog veel moois te wachten, maar ik denk eerder aan toeval in combinatie met komkommertijd.
Wat is het geval? Hevige regenval als gevolg van klimaatverandering veroorzaakt steeds vaker wateroverlast, vooral in laag gelegen poldergebieden als Altena. Het probleem is duidelijk maar oplossen kunnen we het in Altena niet, daar is een wereldwijde stevige aanpak voor nodig, met of zonder meneer Trump.
Voorlopig zullen we ons dus moeten behelpen met het beperken van de gevolgen. Daarvoor hebben we in Altena een heuse stuurgroep Beleidsvisie riolering en water.

Als één van de mogelijke maatregelen stelt deze stuurgroep voor dat de toekomstige gemeente Altena zou kunnen besluiten om de hoogte van de rioolheffing te koppelen aan de hoeveelheid verhard oppervlak. Dus hoe meer bestrating, hoe meer rioolheffing. Logisch volgens het principe “de vervuiler / gebruiker betaalt”.
Het idee is niet echt nieuw en wordt met het nodige voorbehoud gebracht, dus hooguit voer voor een lokale discussie. Zou je denken….

Breaking News! Nieuwe gemeente Altena voert de tuintegeltaks in!

Wethouder Pim Bouman, woordvoerder van de stuurgroep, kan niet op vakantie want hij heeft de hele zomer nodig om het plan aan het toegestroomd journaille uit te leggen.
Ook digitaal zijn de commentaren niet van de lucht. Dat varieert van Altena broedt op tuintegeltaks tot Idee van knettergekke socialisten. Die laatste stelling bevat overigens een pleonasme, want volgens dezelfde site zijn socialisten per definitie al knettergek. Die kwalificatie is dus overbodig en bovendien onwaar. Daarnaast lijken Pim (BAB) en zijn kompanen Izak Koedoot (CU) en Matthijs van Oosten (CDA) mij geen socialistische rolmodellen. Zij hoeven zich dus sowieso niet aangesproken te voelen.
Komkommertijd dus. En dat brengt me op een idee: Komkommers bestaan voor 90 procent uit water. Als de gemeente nu iedereen die een tuintegel inlevert voorziet van een komkommerplant slaan we heel veel water op. Uiteraard moet er een regenton bijgeleverd worden om de komkommers met hemelwater te laten zwellen.
Het consumeren van de komkommers dient natuurlijk niet te geschieden als er extreme regenval wordt voorspeld, het effect op de riolering zou daarmee teniet worden gedaan.
Dat wordt nog een puntje voor controle en handhaving maar verder lijkt me dit toch wel een aardig socialistisch idee.

Wellicht dat het nog mee kan in de definitieve beleidsvisie.

Kees de Waal.