Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

Vragen over mogelijke vervuiling van gereinigde grond in de Noordwaard

Een relatief nieuwe manier om vervuilde grond weer schoon te maken heeft in Bunschoten (provincie Utrecht) helemaal verkeerd uitgepakt. Hierover berichtte EenVandaag op 2 maart nadat een onderzoek heeft aangetoond dat de aangevoerde grond nog steeds ernstig vervuild is.

Een boer sloeg alarm toen zijn kalveren dood werden geboren of snel na geboorte overleden. Dit gebeurde nadat koeien hadden gedronken van lokaal oppervlaktewater. De opruimwerkzaamheden van de verontreinigde grond zijn inmiddels begonnen en zullen ongeveer 32 miljoen euro kosten.

De vervuiling blijkt afkomstig te zijn van gereinigde grond dat bij een dijkverzwaring is gebruikt. De grond is gereinigd door het tot hoge temperaturen te verhitten, zodat giftige stoffen verdampen en afbreken. Deze techniek heet ‘thermisch gereinigde grond’ (TGG) en is uitgevoerd via de Afvalstoffen Terminal Moerdijk. Bij de dijk zijn diverse monsters afgenomen: hierin zijn zouten, zware metalen, benzeen en het gevaarlijke GenX aangetroffen.

TGG ook gebruikt in Noordwaard

Bij de herinrichting van de Noordwaard is ook gebruikt gemaakt van TGG. Áls deze grond ook vervuild blijkt te zijn, kan dit mogelijk extra risico’s opleveren voor mens, dier en natuur. Dit is voor Progressief Altena aanleiding om vragen te stellen aan de wethouder. Zo hebben we gevraagd of de TGG van dezelfde verwerkingslocatie afkomstig is én of deze grond ná het aanbrengen nog is getest op verontreinigingen.

Anne Nieuwenhuis en Christian Alderliesten
Fractie Progressief Altena

Onze schriftelijke vragen

De beantwoording van onze schriftelijke vragen vind je hier.

Gerelateerd nieuws