Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

[maxmegamenu location=max_mega_menu_1]

Vragen over rook door houtkachels

Gepubliceerd: 26 februari 2021

De een krijgt er warme gevoelens bij, de ander krijgt het spontaan benauwd: houtkachels. Een heerlijk haardvuur op een herfst- of winterdag kan hele wisselende reacties opleveren.

Geschreven door

Kees de Waal raadsvergadering Altena College
Kees de Waal

Het was lang een taboe om te praten over de nadelen van houtstook, maar gelukkig zijn die tijden wel veranderd. Ook qua techniek verandert er veel: moderne pelletkachels stoten bijvoorbeeld 95% minder uit dan een oude haard. Er gelden al strengere regels voor nieuwe kachels, maar zelfs dan is overlast niet uitgesloten. Er is nog veel winst te halen door rekening te houden met het weer en met voorlichting over bijvoorbeeld beter stoken.

Uitstoot fijnstof uit houtkachels meer dan verwacht

Een nieuwe -meer betrouwbare- rekenmethode van het RIVM heeft aangetoond dat houtkachels voor 23% bijdragen aan de totale uitstoot van fijnstof. Deze uitstoot is volgens de GGD in alle gevallen ongezond. Omdat ook in Altena mensen overlast ervaren en op verschillende plekken de luchtkwaliteit echt kan (en zou moeten) verbeteren, hebben wij hierover vragen gesteld.

Schone(re) lucht

Op 13 januari 2020 is het landelijk Schone Lucht Akkoord gesloten. In dit akkoord spreken de Rijksoverheid en diverse provincies en gemeenten af om werk te maken van schone(re) lucht in Nederland. En dat is hard nodig, omdat we in Nederland gemiddeld 9 maanden korter leven ten gevolge van luchtvervuiling. Altena heeft zich (nog) niet aangesloten bij dit akkoord en we zijn benieuwd naar de reden hiervan.

Kees de Waal
Fractievoorzitter en raadslid Progressief Altena

Ben je benieuwd naar onze vragen? Kijk dan bij dit onderwerp ‘In de Raad’.

Deel dit artikel op: