Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

Vuurwerk

Als Sinterklaas en zijn grote vriend Zwarte Piet weer naar Spanje zijn vertrokken en we verlost zijn van deze discussie is er weer een ander onderwerp de lul, namelijk het vuurwerk of moet ik zeggen het vuurwerk probleem.

In Nederland mogen we maar één dag per jaar helemaal los gaan met vuurwerk. Dit is op 31 december. Er zit wel een tijdslot op: vanaf 10:00 in de ochtend tot 02:00 uur in de nacht op 1 januari. Rotjes, vuurpijlen, gillende keukenmeiden, grondbloemen of jumping jacks. Ze gingen als warme broodjes over de toonbank dit jaar. Heb je een goed jaar gehad, dan knal je het jaar uit met een goed gevoel. Heb je slecht jaar gehad dan hoop je met een paar knallen het vervelende jaar achter je te laten en vol vertrouwen naar de toekomst toe te kijken.

Het is elk jaar weer een terugkerende traditie: de hetze in de media tegen vuurwerk. Als Sinterklaas aan het bijkomen is van de zwartepietdiscussie aan de Costa del Sol vallen de journalisten, politici of andere mensen die denken iets te moeten roepen over vuurwerk over elkaar heen vallen in de media. Sommige mensen met zinvolle informatie over vuurwerk zoals een oogarts of een slachtoffer van een vuurwerkongeluk, gaan langs scholen om over de gevaren van vuurwerk te praten. Dat juich ik van harte toe.

Maar naar mijn mening mis ik toch de kern van het absolute probleem. Dat is namelijk het vandalisme of het strafrechtelijke systeem in Nederland om echt jongeren de gevaren van vuurwerk te laten zien, en er voor te zorgen dat jongeren zich aan de regels houden, die Ivo Opstelten aan ons oplegt. Want er is ieder jaar weer een grote groep mensen die denken rond oud en nieuw een vrijbrief te hebben om vandalisme te plegen. Prullenbakken, bushokjes, brievenbussen, ruiten of houten schuren. Niks is veilig in Nederland. Dit is iets waar ik heel erg moe van word. Dat mensen daardoor negatief tegen vuurwerk aankijken, dat snap ik helemaal. Best vreemd want in Nederland is helemaal geen vuurwerk te koop, waarmee complete vernielingen mee kan aan brengen.

Maar wat is dan de oplossing. Laten we is zeggen dat onze Minister van Justitie en de politie het vuurwerk onder jongeren effectiever moet aanpakken. Dat kan door betere voorlichting te geven op scholen over de afsteektijden. En dat de politie het effectiever gaat aanpakken. Want dit jaar heb ik alleen maar gehoord van de politie: het is geen hoge prioriteit van ons, we hebben mensen te kort bij de politie om het controleren. Ja, zo maak je de jongeren het wel heel erg makkelijk om zich niet aan de wet te houden.

Dus maak de straffen effectiever Ivo Opstelten. Een suggestie voor onze minister. Stel dat een persoon zich niet aan wet houd met het vuurwerk. dan moet je die persoon niet rotjes laten vegen. Maar laat die persoon maar toiletten schoonmaken in het brandwondencentrum of ga maar maaltijden rondbrengen in het oogziekenhuis. Dat maakt naar mijn mening veel meer indruk op die mensen en is de straf veel effectiever dan rotjes vegen.

Wil je vuurwerk afsteken prima, maar doe het gewoon normaal. Zodat de goedwillende mensen niet onder de kwaadwillende mensen hoeven te lijden.