Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

[maxmegamenu location=max_mega_menu_1]

Wethouder op werkbezoek in Wijkestein

De overheid kan niet zorgzaam zijn; de gemeente kan mensen niet in hun kracht zetten. Dat kunnen mensen wel. Mensen kunnen zorgen, rekening houden met de bijzondere omstandigheden van een ander, aandacht geven en liefdevol zijn.

Geschreven door

Progressief Altena Profielfoto 1 1
Progressief Altena

Zoals Willy Quirijns, vanaf 1972 werkzaam voor  bejaardenhuis en later verzorgingshuis Wijkestein in Wijk en Aalburg. Vandaag mag ik met haar meewerken in de ochtendronde die om 7 uur start. In een straf tempo beent ze door de gangen van het huis. ‘Goedemorgen mevrouw Kamp’, roept ze vrolijk, terwijl ze de deur van het zorgappartement van mevrouw Kamp (98) opent. Deze krasse dame heeft goede zin in het leven. Haar kleding voor die dag heeft ze al klaar gelegd en haar eigen ontbijt maken, kan ze ook nog prima. ‘Het is wel fijn dat Willy me wast, want mijn benen willen niet altijd meer doen wat ik wil’, vertelt mevrouw Kamp. Ze is geboren in Nieuwendijk en woonde de langste tijd van haar leven in de Biesbosch. Over de zorg in Wijkestein is ze zeer te spreken: ‘De mensen zijn lief en zorgzaam’. Terwijl Willy mevrouw Kamp wast, zoek ik schoenen. Met een klein hakje. ‘Ik draag niet anders’, weet mevrouw Kamp zeker. Ook haar kledingsmaak is reuze. Terwijl ik haar aankleed, vertelt ze over het belang van een rechte houding. Wat een prachtige manier om letterlijk en figuurlijk in het leven te staan. Zo komen Willy en ik over de vloer bij meer dan tien inwoners. Overal wordt een praatje gemaakt, gewassen, aangekleed, medicijnen toegediend en eventueel een ontbijtje gemaakt.

Al 46 jaar lang verleent Willy zorg. Ook aan haar vader die sinds enige maanden zijn plekje heeft gevonden in Wijkestein. Willy is er blij mee. ‘Ik hou van de sfeer in dit huis. De verzorging is goed en liefdevol.’ Dat laatste is misschien wel het allerbelangrijkste. Als ik om tien uur een kop koffie drink met een bewoner die ik ken uit de tijd dat ik werkzaam was voor het Streekarchief in Heusden (Dick Honcoop, auteur van diverse boeken over de geschiedenis van Veen), bedenk ik me dat het hier om draait in de zorg: aandacht geven en liefdevol zijn. Willy is daarvan een prachtig voorbeeld. Laten we in de zorg ervoor zorgen dat we deze mensen, de letterlijke handen aan het bed, op waarde blijven schatten en belonen.

Meer weten over Wijkestein in Wijk en Aalburg of de Notenhoff in Andel? Kijk dan op de site van www.maaswaarden.nl

Deel dit artikel op: