Logo van Progressief Altena

Samen kom je verder!

Woon- en leefklimaat arbeidsmigranten

Planten in een kas, beeld bij berichten arbeidsmigranten

Ook in Altena zijn er voorbeelden van woonsituaties waarin arbeidsmigranten dicht op elkaar in rijtjeshuizen wonen. Stel je voor: terwijl je overdag, ‘s avonds of ‘s nachts erg hard werkt, slaap je met 3 of 4 anderen in één slaapkamer of een klein huis. Juist na een dag hard werken heb je behoefte aan privacy en ontspanning.

Geschreven door

Als ‘gewone’ huizen met dunne tussenmuurtjes en andere aanpassingen worden ingericht voor meerdere huishoudens, wordt er gesproken over “verkamering”. Vaak is er binnenshuis minder privacy en meer overlast, wat uiteindelijk ook in de wijk merkbaar kan zijn.

Corona

Toch is dit een bekende manier om arbeidsmigranten te huisvesten. Door corona zijn de risico’s hiervan duidelijk geworden: door zoveel mensen tegelijk in één woning te laten wonen, is er ook privé een reële kans om anderen te besmetten.

In de oorspronkelijke ‘Beleidsregel huisvesting arbeidsmigranten gemeente Altena’ werd nog ruimte gelaten voor verkamering, maar gelukkig is ons amendement aangenomen. Dit is een grote verbetering tijdens én na corona.

Ons amendement

Voor
5
AltenaLokaal, CDA, ChristenUnie, Progressief Altena, SGP
Tegen
2
VVD, BSA

Gerelateerd nieuws